ZADAR ČITA 2018.

„Poruka u boci – trag u beskraju“

Tijekom tjedna od 12. do 17. ožujka 2018.,  Gradska knjižnica Zadar organizira manifestaciju Zadar čita 2018.  Ove godine tema manifestacije je PISMO : pismo kao sredstvo komunikacije, pismo kao način pisanja, pismo kao poruka, kao vrsta slova…

Kao i svake godine do sada priključit ćemo se ovoj manifestaciji na sebi svojstven način spojivši staro i novo, prošlost i sadašnjost…, ostvarivši suradnju s Arheološkim muzejom Zadar. Svoj doprinos manifestaciji nazvali smo: „Poruka u boci – trag u beskraju“ a sastoji se od terenske nastave, radionice pisanja pisama te kulturne javne manifestacije – prezentiranja napisanih pisama.

 

AKTIVNOSTI

  1.  Dio: Muzej ninskih starina – posjet; predavanje „Condura Croatica“ (terenska nastava), Nin, 5. ožujka 2018.
  2. Dio: Školska knjižnica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. – „Poruka u boci – trag u beskraju“ (radionica pisanja pisama), Zadar, 6. – 9. ožujka 2018.
  3. Dio: Arheološki muzej Zadar (kulturna manifestacija pod nazivom „Poruka u boci – trag u beskraju“ – prezentiranje / čitanje napisanih pisama), Zadar, 15. ožujka 2018. u 12:00 sati.

 

OPIS PROGRAMA

Grad Nin značajan je arheološki lokalitet čiji sačuvani nalazi svjedoče o životu na tom prostoru još od prapovijesti. Njegova pješčana laguna krije tajne ninskog podmorja. Jedna od njih, brodovi su pronađeni sredinom 60-tih godina prošloga stoljeća tijekom vađenja pijeska na predjelu zvanom Ždrijac.  Brodovi su datirani u 11./12. stoljeće, a njihovo postojanje zabilježio je i bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet smatrajući ih dijelom hrvatske pomorske sile. Obzirom na svoju veličinu brodovi su svrstani u tip broda condura, a među širom javnosti poznati su pod nazivom Condura Croatica. Osim kao ratni brodovi, pretpostavlja se da su korišteni za trgovinu i plovidbu Jadranom. Danas su oni dio bogate povijesti pomorstva u Hrvata i mnogima inspiracija za razmišljanje o prošlim vremenima.

Postavili smo si jednostavno pitanje: kako fiksirati poruku s terenske nastave u Ninu? I, došli smo do sljedećeg odgovora: napisati pismo, napisati „poruku u boci“, otisnut ga do nepoznatog čitatelja i ostaviti „trag u beskraju“!

Jer, pismo je način zapisivanja jezika, misli, osjećaja… Ono je sredstvo prostorne i vremenske komunikacije. Na radionici ćemo, stoga, memorirati naučeno s terenske nastave i pismom kao sredstvom komunikacije usmjerenim prema ciljanom čitatelju pokušati prenijeti svoja zapažanja. Nadalje, trudit ćemo se da, suprotno od današnjih trendova komunikacija na relaciji prema čitatelju, ta poruka pisanim kanalom (a iznesena govorom/jezikom) ne bude statična, već interaktivna … da se prenesu informacije i njihovo značenje između pošiljatelja, sudionika terenske nastave, učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II.  i primatelja, sudionika manifestacije Zadar čita 2018.

 

SUDJELUJU

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II., Zadar (njih šestero)

Mentori: Elvira Katić, prof. i dipl. knjiž.; Marina Maruna, viši knjižničar; mr. sc. Majda Dadić, kustos; Antonia Bunja, mag. knjiž.

 

E. K.

 

 
 

Više iz rubrike Obavijesti

 
 

Share this Post