Čekajući Isusa

Gospa-s-Isusom

 Boraviti s Isusom –  kao Marija

„Darom premilosrdnog srca Boga našega pohodi nas Mlado Sunce s visine“ (usp. Lk 1, 78). Isus je Sunce koje obasjava naš život. Sve ono što se odnosi na nas, želimo li da ima smisla, mora se pozivati na njega.

Život Blažene Djevice je, na uistinu poseban i izvanredan način, usredotočen u Isusu; na jedinstven način uoči rođenja njezina Sina. Jedva možemo i zamisliti sabranost njezine duše. Tako je uvijek živjela, i tako bismo i mi morali naučiti živjeti, koji smo tako često nepažljivi i rastreseni nevažnim stvarima. Samo je jedno uistinu bitno u našem životu: Isus i ono što se na njega odnosi.

Marija je neprestano molila jer je sve radila u uskoj povezanosti sa svojim Sinom: kada je govorila Isusu, molila je (to je molitva: razgovarati s Bogom), svaki put kada ga je gledala, molila je (i to je molitva, gledati s vjerom Isusa u Presvetom Sakramentu, stvarno prisutnoga u svetohraništu), kada mu se obraćala ili smiješila (tako često!), ili kada je mislila na njega. Njezin život bio je potpuno određen po Isusu i njemu su stalno bila upravljena njezina čuvstva. Njezina unutarnja sabranost bila je stalna. Njezina molitva bila je stopljena sa samim njezinim životom, radom i brigom za druge. Njezina unutarnja šutnja bila je bogatstvo, punina i kontemplacija.

Mi je danas molimo da nam udijeli unutarnju sabranost koja nam je potrebna da bismo vidjeli Boga i ušli u prisan odnos  s njim, shvaćajući koliko je blizak i našemu životu.

Nitko na svijetu nije bio toliko prisan s Isusom kao što su to bili njegova Majka i – nakon njegove Majke – sveti Josip. Josip je zacijelo proveo mnoge sate gledajući ga, razgovarajući s njim, odnoseći se prema njemu s velikom jednostavnošću i poštovanjem. Zbog toga, »tko ne nađe učitelja koji bi ga naučio molitvi, neka uzme ovoga slavnoga sveca za učitelja i ne će zastraniti na putu«

Završavajući svoju misaonu molitvu, promatrajmo Josipa, koji je čvrsto uz Mariju, prepun pažnje prema njoj. Isus se treba roditi, i on je pripravio špilju najbolje što je mogao. Zamolimo ga da nam pomogne pripraviti našu dušu, kako ne bismo bili nepažljivi i rastreseni dok je Isus tako blizu.

 Francisco Fernandez – Carvajal, Razgovarati s Bogom. Svezak I., Verbum, Split, 2007.

 
 

Više iz rubrike Duhovni poticaji

 
 

Share this Post