Županijsko natjecanje iz latinskog jezika

Klasična gimnazija, 20. veljače 2017., bila je domaćin županijskog natjecanja iz latinskog jezika. Naime, učenici čak sedam različitih škola iz Zadarske županije okupili su se u prostoru gimnazije kako bi iskazali svoje znanje. Našu školu predstavljale smo Lucija Veršić i moja malenkost.

Nešto prije deset sati ujutro natjecatelji su se počeli skupljati na ulazu u gimnaziju. Nakon kratkog divljenja plakatima prepunih informacijama o rimskoj civilizaciji (čije postavljanje dugujemo vrijednim rukama maturanata), „malena“ skupina od devetnaest učenika poslana je u knjižnicu gdje smo izmjenjivali zabrinute poglede i ponavljali gradivo, dok su naše mentorice prisustvovale sastanku županijskog prosudbenog povjerenstva.

Kad se približilo vrijeme natjecanja, smjestili smo u učionicu kraj knjižnice te nam je s. Ana Lipovac, naša pedagoginja, održala govor dobrodošlice i pružila doista divne riječi ohrabrenja. Mentorice su nas uputile u već dobro znana pravila natjecanja, poželjele sreću i rješavanje ispita je otpočelo točno u deset.

Sat i pol vremena kasnije odložili smo kemijske olovke te prepustili sve sudbini. Ipak, dan za nas nije bio gotov, već su nas uputili prema kabinetu kemije kako bismo dobili zasluženu okrjepu. Iscrpljeni od antičkog jezika, ali s osmijehom na usnama prihvatili smo jednostavnu nagradu i popunili stolove. Vesela djeca kakva jesmo, nismo dopustili tišini da nas pobijedi, nego smo žestoko razmijenili svoje doživljaje i poneki dojam „nepravde“ u pitanjima.

I naposljetku, potrebno je zahvaliti svima koji su nam omogućili natjecanje i ove godine: Klasičnoj koja nas je ugostila, Županiji koja je potpomogla događaj, ali i našim požrtvovnim mentoricama koje su ponosne na nas, neovisno o našem uspjehu. Nadam se da će se ovakva tradicija nastaviti i dalje te da će svake godine pristizati zavidan broj „latinaša“.

 

Magdalena Ivanko, 4.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post