ŽUPANIJSKI NAGRADNI IZLET U ISTRI

 

I ove godine školske godine Zadarska županija organizirala je tradicionalni nagradni izlet za najuspješnije prošlogodišnje sudionike na županijskim natjecanjima iz prirodnih i društvenih predmeta. Mi društvenjaci krenuli smo u obilazak Istre zajedno s učenicima drugih zadarskih srednjih škola.

 

Nakon osvajanja jednog od prva tri mjesta na županijskim natjecanjima nagrađeni smo dvodnevnim izletom koji nas je kao i uvijek jako obradovao i u isto vrijeme potakao da ustrajemo u daljnjem razvijanju svojih talenata. Rano ujutro 6. listopada, zajedno s profesorima mentorima iz pojedinih predmeta u kojima smo se natjecali (hrvatski jezik, engleski jezik, povijest, geografija, latinski i starogrčki jezik) zaputili smo se prema sjeveru jadranske obale u ljepotom i poviješću bogatu Istru.

Prvo odredište bio je slikoviti istarski gradić Grožnjan. Prošavši s vodičem ukratko kroz stoljetnu povijest gradića obišli smo crkvu sv. Kuzme i Damjana, lođu te uske i kamenom popločane gradske uličice. Na vodičevo čuđenje kako ga svi pozorno i tiho slušamo, odgovor naših profesora bio je kako je za grupu dobio samo “crème de la crème”,  što nam je uistinu polaskalo. Opčarani tim malim gradićem uređenim u stilu venecijanske arhitekture i punim razno raznih umjetničkih, uglavnom slikarskih ateljea zaputili smo se dalje prema Novigradu.

Nakon smještaja i izvanrednog ručka u Hotelu Maestral krenuli smo u Poreč. Saznali smo mnoge zanimljivost o Poreču, između ostaloga da je tamo izgrađen prvi hotel u Republici Hrvatskoj, posjetili UNESCO-m zaštićenu Eufrazijevu baziliku, dragulj toga grada te se nakon slobodnog vremena, ispijanja kave i druženja ponovno vratili u hotel.

Od svega je ipak bilo najzanimljivije upoznavanja jednih s drugima, a prijao nam je i  odmor od školske svakodnevnice. Sljedećeg jutra čekao nas je razgled našeg obitavališta, Novigrada, malenog gradića prepunog plaža, hotela i restorana. Napustivši Novigrad jednosatna vožnja dijelila nas je do dolaska u  privlačni Rovinj. Stari dio grada koji je oduševio mnoge bio je vrijedan napornog uspinjanja. Industrijsko i turističko središte Istre napustili smo nakon finog ručka u restoranu Brancin.

Ispunjeni ovim kratkim, ali i ugodnim putovanjem vratili smo se u večernjim satima u Zadar.

Vrijedilo je potruditi se i dati svoj dio, na ponekad i napornim pripremama za natjecanja, produbiti svoje znanje, stjecati natjecateljska iskustva, braniti boje svoje škole  i zavrijediti biti dio ovog počasnog izleta.

 

                                                                                                       Stella Vlasnović, 4. b

 
 

Share this Post