Županijska smotra “Dani kruha 2006.”

Na Županijskoj smotri «Dani kruha 2006.» koja se ove godine održala u Pakoštanima, pod pokroviteljstvom Županijskog ureda za društvene djelatnosti Zadarske županije, naša se škola predstavila izložbenim štandom pod naslovom «Pod vrelim suncem JUGA» tj. plodovima zemlje užeg zavičaja.

 

Listopad je mjesec u kojemu se u osnovnim i srednjim školama, dječjim  vrtićima, đačkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama te ograncima Pokreta prijatelja prirode «Lijepa naša» diljem  Hrvatske obilježavaju «Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje».

Na Danima kruha za Zadarsku županiju 7. listopada, u Pakoštanima, gdje je tamošnja osnovna škola bila domaćin Smotre, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha, uz zahvalu Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci  bili podareni svojim se štandovima predstavio zavidan broj osnovnih škola i dječjih vrtića, a od srednjih škola samo Srednja škola Benkovac i naša škola, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. iz Zadra.

Na svom su izložbenom štandu učenice škole Eni i Nina Stipčević, Matea Milković i Paula Gambiraža te  prof. Elvira Katić postavili izložbu plodova zemlje užeg zavičaja (Zadra) pod temom «Pod vrelim suncem JUGA». Naime, poruka izložbenog štanda bila je okvir vizualnog dojma škrte dalmatinske zemlje koji su dočarali dalmatinska kućica u ambijentu kamena i ribarske mreže. Pred očima onih koji su ovo subotnje jutro bili na mjesnom trgu, kako sudionici Smotre, tako i brojni mještani, zrcalili su se «pod suncem» maslina, smokva, dunja, šipak, grožđe … a zelenilo lovora i ružmarina te razno sjemenje i bajame formirali središte  izložbenog prostora u kojemu je, dakako, počasno mjesto pripalo kruhu ispod peke.

Poruka ovoga izložbenog štanda bila je prepoznata među brojnim posjetiteljima, ali  i cilj: podsjetili na važnost autohtonih vrsta voća, na sunce kao izvor života i energije te podsjetiti starije a poučili mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage.

 

Sudjelovanje na ovakvim smotrama potiče i stvara pozitivne stavove i pravilne emocionalne odnose prema prirodi tj. njenim darovima i naša će se škola i ubuduće uključivati u ove i ovakve smotre – rekle su Nina, Eni, Matea i Paula.

Državna i svehrvatska svečanost održala se 8. listopada u Slatini, a Zadarsku je županiju predstavljala škola-domaćin, OŠ Pakoštane te učenici Srednje škole Benkovac.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post