Zapis u Oblaku

Sudjelovali smo u  meditaciji,  koju je organizirala Družba braće hrvatskoga zmaja, posvećenoj blagopokojnom ocu nadbiskupu Marijanu Oblaku u povodu prve godišnjice njegove smrti.

 

U utorak 20. siječnja, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa «Vicko Zmajević» u Zadru, održana  je večer meditativnog sadržaja pod nazivom «Zapis u Oblaku». Večer je organizirao Zmajski stol  Družbe braće hrvatskoga zmaja u Zadru, a bila je posvećena blagopokojnom ocu nadbiskupu Marijanu Oblaku, zmaju Svetokrševanskom, u povodu prve godišnjice njegove smrti. U programu kojega su pripremile prof. Marija Rušev i prof. Elvira Katić sudjelovali su, uz dramsku umjetnicu Milenu Dundov,  učenici naše škole i Glazbene škole Blagoja Berse te solistica Stjepana Lukašević, maturantica Klasične gimnazije uz pratnju na gitari Marije Buturić, prošlogodišnje naše maturantice. Osim glazbenih točaka u kojima su sudjelovali Ante Buturić  i Lovre Lučić (klarinet) te Katarina Pilipović (viola) učenici Luka Jurjević i Tonči Ražov su čitali ulomke iz knjiga oca nadbiskupa, dok je Stjepana otpjevala «Kao košuta» i «Zdravo Marijo».

Bio je ovo meditativni susret s riječima Marijana Oblaka  koje su nam ostale zapisane u njegovim knjigama, propovijedima, katehezama. Sam naslov večeri obrazložila je prof. Rušev. «Oblak asocira na nebo, na ideale kojima smo usmjereni, na Boga u čiji «dom» se vraćamo. Riječ zapis upućuje na ono što je zapisano u knjigama, ali i u našim srcima, asocira na ono što vrijedi, na ostavštinu, na ono dragocjeno što ne smijemo zaboraviti, nego trebamo prenositi sljedećim naraštajima.» – rekla je prof. Rušev.

 

Večer, kojoj su nazočili generalni vikar Nadbiskupije mons. Ivan Mustać, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, dr. sc. Josip Faričić, pročelnik Družbe «Braća hrvatskog zmaja», Radovan Dunatov, poglavar za kulturu Grada Zadra, zaključena je stihovima Karola Wojtyle  «Čovječe, ti u kojem se susreću ljudsko dno i vrhunci ljudski … Tebe zovem, tebe tražim, i ne govorim «dođi» nego jednostavno «budi».

 

 
 

Share this Post