Zajedno pjevali i plesali

Valentinovo – dan posvećen izražavanju ljubavi i pažnje navelo je petnaestak učenika naše škole da predvođeni s. Mirjam Gadža, pedagoginjom u Školi,  posjeti Dom umirovljenika kod Sfinge u Zadru i njegove štićenike

Valentinovo – dan posvećen izražavanju ljubavi i pažnje navelo je petnaestak učenika naše škole da predvođeni s. Mirjam Gadža, pedagoginjom u Školi,  posjeti Dom umirovljenika kod Sfinge u Zadru i njegove štićenike

Kao što bi se, zasigurno, car Klaudije II. začudio kad bi vidio kako današnji svijet štuje sv. Valentina kao zaštitnika ljubavi između mladića i djevojaka, muževa i žena (jer na suđenju u Rimu 269. godine, kada je svetac osuđen na smrt, nije bilo govora o ljubavi, nego o Isusu Kristu), tako će se mnogi začuditi što je petnaestak učenika naše škole predvođenih pedagoginjom s. Mirjam Gadža, na spomen-dan sv. Valentina posjetilo Dom umirovljenika kod Sfinge u Zadru. Tom prigodom učenici su pred velikom skupinom okupljenih štićenika Doma izveli prigodni glazbeni program zaželjevši  svojim starijim i nemoćnim sugrađanima baš na ovaj dan pokazati kako su vrijedni njihove pažnje. Bilo je dirljivo promatrati njihova vedra lica, među kojima je bilo  raspoloženih i spremnih zapjevati  i zaplesati s mladima.

Današnji svetac- mučenik ni „kriv ni dužan“ tako postade zaštitnikom zaljubljenih. Ako mu se netko od njih u ovo doba baš kao svecu moli mogao bi se nadati prosvjetljenju da je prava ljubav daleko od onoga kako se danas o njoj govori. Možda bi to, upravo za mlade, trebala biti glavna poruka Valentinova kao Dana zaljubljenih. Iznova i iznova bi trebalo učiti kako ljubav nije puka seksualna požuda već najplemenitiji čin ljudske opstojnosti, uzajamnost davanja i primanja. No, sveti Valentin budi uspomene i starijima. Zajedništvo i toplo gnijezdo dragi su svakome, bez obzira na životnu dob. Stoga je Valentinovo svima blagdan i za sve dan radosnijih osobnih susreta, iskrena čestitanja i svečanijega svjedočenja uzajamne privrženosti.

Kao što je današnji svetac promicao Isusov stav kao sveobuhvatnu nesebičnu ljubav koja želi promijeniti svijet tako smo i mi ovom malom gestom željeli pružiti još jedan sretniji i ljepši dan svim štićenicima Doma umirovljenika koji su nam na kraju druženja darovali cvijet te njime i suzama u očima zahvalili na posjetu.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post