Zadarski Forum najveći istraženi forum u Hrvatskoj

Zadarski Forum kao najpoznatiji i najveći istraženi forum u Hrvatskoj na osobit način vrijedan je pažnje nas klasičara. Odlučili smo ga posjetiti i o njemu više naučiti na satu latinskog gdje nas je u utorak 11. listopada povela profesorica latinskog jezika Sandra Gospić.

U povijesnu priču o Forumu poveli su nas naši kolege Ivan Santini i Laura Miočić. Predstavili su nam svoje svoje referate i objasnili nam povijest i izgled Foruma tijekom povijesti.

Izlaganje je započeo Ivan pričom o nastanku Foruma. Saznali smo da je njegov utemeljitelj bio prvi rimski car Augustin o čemu svjedoče dva natpisa u kamenu iz 3.st. kada je gradnja završena.

Zadivila nas je prvotna zamisao o Forumu opkoljenom  monumentalnim trijemom kojega su krasile akantusove vitice, girlande i maskeroni. Na samom terenu mogli smo se uvjeriti da se trg sastoji od prostranog pločnika kojeg s triju strana dvije stube odvajaju od trijemova pod kojima se nekoć prilazilo tabernama. One su prema rekonstrukcijama činile niz pravilnih boksova namijenjenih tadašnjem obrtu i trgovini.

Crkva sv. Donata, najpoznatiji je spomenik i simbol grada Zadra kojemu  se svakodnevno možemo diviti prolazeći prema našoj školi.   Sagrađena je, saznali smo u 9. st.upravo  na ostatcima rimskog foruma.  Do 15. stoljeća nazivala se crkva sv. Trojstva, a od tada nosi ime Sv. Donata, po biskupu koji ju je dao sagraditi.  Kao što znamo danas se ova crkva koristi za različite glazbene programe.

Na južnoj strani Foruma stajala je nekad monumentalna bazilika, gradska dvorana namijenjena brojnim javnim funkcijama. Sa zapada se uzdizao kapitol s trijemovima, povišen oko 2 metra, posvećeni prostor s hramom posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi o kojima nam je vrlo zanimljivo govorila  Laura.

Na rekonstruiranom dijelu kapitola u pločniku Foruma primijetili  smo ostatke ležišta oltara na kojima su se uz obrede prinosile krvne žrtve. I danas predstavlja polazno mjesto planimetrije grada. Podno kapitola bili su javni žrtvenici, zdenci, vjerojatno i govornica, te dva trijumfalna stupa od kojih je jedan do danas sačuvan, a u srednjem je vijeku služio kao „stup sramote”, što dokazuju lanci iz tog razdoblja.

Pred kraj obilaska zaneseni u ovu istinitu priču o Forumu nevoljko smo se vratili u stvarnost koja kao da je blijeda slika nekadašnjeg sjaja ovog dijela našeg grada. Većina nas rado bi još šetala ovim davnim stoljećima, no došli smo do kraja sata.

Utješno je što  već sada možemo iščekivati svoju sljedeću terensku nastavu u Saloni. Zaključili smo da je najljepše i najjednostavnije učenje, upravo učenje uz stvarni prikaz znamenitosti, svježi zrak i ugodno društvo.

 

Antonela Juričević 1.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post