ZADAR ČITA 2019.

„Prvi, drugi, treći… a tko je četvrti?“

Jedanaestu godinu za redom Gradska knjižnica Zadar organizirala je manifestaciju Zadar čita pod motom „Ni pet ni šest nego jedanaesti Zadar čita“. Tema ovogodišnje manifestacije je broj. Kao i svake godine, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru sudjelovala je na manifestaciji koja je trajala od 25. do 30. ožujka 2019. godine.

Svojim programom predstaviti su rimsku carsku skupinu. U primorskom dijelu rimske provincije Dalmacije očuvao se razmjerno veliki broj carskih portreta. Postoji i nekoliko skupina nalaza carskih statua koje čine cjelinu. Prva takva, najpoznatija i najmonumentalnija skupina carskih statua otkrivena je još u 18. stoljeću na antičkom forumu grada Nina, a postavljena je u izložbenom prostoru Arheološkog muzeja u Zadru. Skupina je sadržavala najmanje osam skulptura, od kojih se danas u muzeju čuvaju četiri. Poznate su statue cara Tiberija, Augusta i Julija Cezara, no do danas ostaje nepoznato tko se krije iza četvrte?!

Kako bi se najprije upoznali s tematikom, za učenike je 8. ožujka organiziran posjet Arheološkom muzeju, gdje su obišli Antičku zbirku, nakon  čega im je na radionici u četvrtak muzejska savjetnica dr. sc. Kornelija A.  Giunio održala uvodno predavanje o rimskim carevima čiji su kipovi identificirani i nalaze se u izložbenom prostoru Arheološkog muzeja. Kratkim istraživanjem i analizom literature (uglavnom Svetonijevog djela „Dvanaest rimskih careva“) donijeli su zaključak o kojem se caru radu. Toni Žmikić, Kristijan Košta i Dino Nižić uvjeravali su prisutne da se radi o caru Kaliguli. Stipe Gabrić, Matej Škara i Niko Nikoć sigurni su u svoje rezultate analize da se radi o caru Klaudiju, dok su Anastazija Mustać, Kata Veršić i Bernarda Juričević tvrdile da se radi o caru Neronu. Učenik Kristijan Košta objasnio nam je obiteljsko rodno stablo navedenih careva kojeg su sami izradili, kako bi lakše mogli doći do rješenja zagonetke.

Kako god bilo, ni danas ne možemo sa sigurnošću reći o kome se radi. Nakon pročitanih rezultata njihovih vrijednih radova, ostavili smo posjetiteljima na razmišljanje kojem caru posljednja statua pripada. Koordinatorica ovog programa bila je dr. sc. Kornelije A. Giunio i na tome smo joj jako zahvalni.

Veselimo se budućoj suradnji.

Foto: R. Maršić i I. Čondić (AMZD).

A.R.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post