Zadar čita 2017.

„Zadar čita 2017.“ ponovo je ujedinio snage Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Arheološkog muzeja Zadar

BAJKA – PRIČA KOJA OSTAJE…

Već nekoliko godina za redom ostvaruje se uspješna suradnja između Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Arheološkog muzeja u Zadru u sklopu manifestacije Zadar čita. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici Zadar kao glavnom organizatoru, 25. travnja 2017. godine učenici Škole i djelatnici Muzeja na originalan i svojstven način podsjetili su na jednu od najpoznatijih priča Ivane Brlić Mažuranić.

MIRISI DJETINJSTVA

Da bajke uistinu nose čaroliju u sebi i povezuju naizgled različito, uvjerila nas je zanimljiva suradnja Klasične gimnazije i Muzeja. Naime, bajka u školi nije nikakva novost, ali donijeti bajku u središte najpoznatijeg zadarskog Muzeja bio je pravi izazov. Kako povezati književnost i starinu, pisanu riječ i bogatu povijesnu ostavštinu? Za taj posao zaslužni su učenici Klasične gimnazije, ali i njihovi mentori i koordinatori predvođeni Marinom Marunom, Željkom Kucelin i Antoniom Bunjom koji su uz pomoć Elvire Katić i Mateje Jurjević uspješno prenijeli čaroliju svijeta bajki na okupljene posjetitelje. Središte manifestacije bila je Ivana Brlić Mažuranić i njezina Šuma Striborova. Čitanjem bajke učenici su nas vratili u daleki mitološki svijet naše najpoznatije dječje spisateljice i otkrili kako bajke nisu rezervirane samo za dječji svijet, već itekako mogu zaokupiti pažnju odraslog čitatelja. Kraćim predavanjem o bajkama i podsjetnikom na život Ivane Brlić Mažuranić kao i čitanjem kritika o njezinu radu organizatori su uspješno pružili cjelovit pogled na život i rad spisateljice čije priče i djela uvijek sa sobom nose mirise djetinjstva.

Zadar čita 2017. i program koji su osmislili učenici i djelatnici Gimnazije i Muzeja bila je izvrsna prilika da se putem književnosti povežu dva naizgled različita svijeta – svijet školskih zadaća, ispita i ocjena i svijet povijesti, umjetnina i starina. Na ovaj način željeli su sudionici pokazati kako čitanje nema granica, kako se čitanjem mogu spojiti bogatstvo koje čuva Muzej, a posebice njihova bogato opremljena knjižnica te mašta i kreativnost koju njeguju u Klasičnoj gimnaziji. Spoj zrelosti i iskustva mentora i koordinatora sa svježinom koju su sa sobom donijeli učenici Luka Martić, Martina Vidaić, Marta Mikulić, Zrinka Mikulić, Julia Kršlović Babić te Ena Nekić pokazao se kao dobitna kombinacija, a uz maštovitost, originalnost i ljepotu priča Ivane Brlić Mažuranić zaista ništa drugo i nije bilo potrebno da se podsjeti na užitak i zadovoljstvo koje samo čitanje može pružiti.

 

Mateja Jurjević, prof.

 
 

Share this Post