„Zadar čita 2017.“ u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar

Tmurne oblake travanjskog jutra rastjerali su pjesma, smijeh i pozitivna energija naših učenika pri posjetu Domu za starije i nemoćne osobe na Sfingi.

„BORE SAMO OZNAČAVJU MJESTO NA KOJEM JE BIO OSMIJEH“

Tradicionalno, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. i ove je godine posjetila Dom za starije i nemoćne osobe Zadar u sklopu manifestacije „Zadar čita 2017.“ Učenici su na najljepši način podsjetili kako čitanje i knjige nisu rezervirane samo za mlade čitatelje, već mogu uljepšati i obogatiti život u trećoj životnoj dobi.

Iako je kiša prijetila, a jugo nemilosrdno umjesto nadolazeće proljetne topline podsjećalo na jesen, u Domu na Sfingi zasjalo je sunce. Naime, naši učenici, u pratnji vjeroučitelja don Ante i knjižničarke Mateje odlučili su umirovljenicima pokloniti jednu od najljepših priča poznate hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić i podsjetiti na ljepotu pobjede dobra nad zlim. Druženje sa štićenicima započelo je u veselom tonu kroz pozdrave i uvodne pjesme kojima su učenici odmah zaokupili pažnju okupljenih umirovljenika. Čitanje Šume Striborove vratilo je naše starčiće u daleki, čarobni svijet, svijet majčinske ljubavi i roditeljske žrtve koja je potrebna da bi se ostvarila sva snaga i ljepota dobra koje uvijek pobjeđuje zlo. Okupljeni su velikim pljeskom nagradili naše vrsne čitače koji su svojom interpretacijom dočarali svu čaroliju priča Ivane Brlić Mažuranić. Ipak, s posebnim veseljem dočekani su i veseli zvuci gitara i glasova učenika koji su brojnim poznatim crkvenim i svjetovnim pjesmama ispunili dvoranu. Na opće zadovoljstvo učenicima su se u pjesmi pridružili i umirovljenici pa su veseli zvuci odjekivali cijelim domom. Marta, Zrinka, Karla, Lucija, Luka, Gabrijel  i Krunoslav vratili su osmijehe na lica naših starih i još jednom podsjetili da su godine samo broj, a one bore koje su se vidjele na njihovim licima nisu više bile podsjetnik na starost – bile su to bore smijalice koje su i najveći razlog našeg posjeta. Iz godine u godinu posjet Domu za starije i nemoćne postaje jedan od omiljenih događaja našim učenicima. Nadamo se da smo našim dolaskom uljepšali njihov dan i barem ih na kratko podsjetili da razlike u godinama nisu zapreka u njegovanju ovog lijepo prijateljstva starih i mladih.

 

Mateja Jurjević, prof.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post