Zadar čita 2013.

Zajedno s Arheološkim muzejem u Zadru – uključili smo se i mi, učenici Klasične gimnazije. Čitali smo, zamislite, starinarske rukopise, pisma pisana u vremenu od druge polovice 19. do sredine 20. stoljeća.

 

 

“Zadar čita” 

U organizaciji Gradske knjižnice Zadar i ove je godine, petu godinu zaredom, od 15. do 20. travnja održana manifestacija „Zadar čita“. Mnogi koji se bave čitanjem i kojima je cilj promicanje čitanja, od vrtića, škola, muzeja, knjižnica i brojnih udruga do pojedinaca – ljubitelja knjige i čitanja uključili su se u „Zadar čita 2013.“ kroz raznolike programe.

Zajedno s Arheološkim muzejem u Zadru – uključili smo se i mi, učenici Klasične gimnazije. Čitali smo, zamislite, starinarske rukopise, pisma pisana u vremenu od druge polovice 19. do sredine 20. stoljeća.

Autori pisama (fra Lujo Marun, don Šime Ljubić, don Mijo Jerko Granić, don Frane Bulić, don Luka Jelić, Josip Bersa, Petar Skok, Stojan Dimitrijević) bavili su se sakupljanjem i proučavanjem starina. Oni su arheolozi, povjesničari, lingvisti, konzervatori… Pisma koja smo čitali čuvaju se u arhivima hrvatskih muzeja i pružaju zanimljive podatke o razvoju arheologije kroz desetljeća. Osim toga, kroz njih smo upoznali i probleme s kojima su se susretali pri formiranju arheoloških institucija, arheoloških društava, pokretanju stručnih časopisa, problemima pri provođenju arheoloških istraživanja i sl.

Njihov zajednički cilj – rekla nam je knjižničarka Muzeja Marina Maruna koja je uz svoju kolegicu dipl. arh. Jelenu Vekić i našu knjižničarku Elviru Katić bila koordinator ovoga susreta u Muzeju – bio je – istražiti, sakupiti i pohraniti vrijednu arheološku građu. Pisma su oduvijek bila instrument razmjene informacija – istaknula je – no, ona su danas dokument jednog vremena, dokument koji nam pruža niz zanimljivih podataka i doprinosi cjelovitijem rasvjetljavanju slike vremena u kojemu su nastajala.

A kako smo se mi osjećali čitajući te – za naše pojmove – drevne rukopise? Bili smo svjesni da je informacijska tehnologija našega vremena omogućila brz protok informacija od pošiljatelja do primatelja i da tako nije bilo oduvijek. Bilo je zanimljivo sjetiti se vremena kada to nije bilo tako tj. kada je informacija putovala znatno duže, pismima.

Domaćini su nam po završetku darovali lijepe autentične suvenire koji se izrađuju u njihovoj radionici. Bilo je baš – lijepo sudjelovati i ČITATI. Bili smo toga dana čitači, ali bili smo i slušači.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post