XXVIII. SVJETSKI DAN BOLESNIKA

„Dođite k meni…, i ja ću vas odmoriti!“

 

 

Na 28. Svjetski dan bolesnika te spomendan Gospe Lurdske 11. veljače 2020. godine volonteri naše škole – u pratnji vjeroučiteljice s. Viktorije Gadža – posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe kod Sfinge. Naime, svake se godine obilježava ovaj Svjetski dan koji je utemeljio papa Ivan Pavao II. s ciljem da društvo osjeti potrebu za pružanjem pomoći bolesnima i nemoćnima te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Ni ova godina nije bila iznimka u ostvarivanju toga cilja za naše i učenike Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Tema ovogodišnjeg Dana bolesnika je: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti!“. Ovom porukom „Isus upućuje poziv bolesnima, potlačenima i siromašnima koji su svjesni toga da u potpunosti ovise o Bogu i da, stenjući pod teretom životnih jada, trebaju njegovo ozdravljenje. Onima koji žive u tjeskobi zbog svojega stanja krhkosti, boli i slabosti, Isus Krist ne nameće zakone nego pruža svoje milosrđe, odnosno samoga sebe kao onoga koji ima moć ozdraviti i pridići. Isusov se pogled spušta na ranjenog čovjeka. Njegove oči vide, opažaju jer mu pogled prodire duboko u čovjekovo srce. Taj pogled nije ravnodušan, nego se zaustavlja i prihvaća čitavog čovjeka, svakog čovjeka (…), ne odbacujući nikoga, pozivajući svakog pojedinca da uđe u njegov život kako bi iskusio nježnost.“

U Domu kod Sfinge sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio fra Nikica Vujica, sužupnik župe Srca Isusova. Pozdravivši sve nazočne, medicinske sestre, osoblje doma, mlade volontere i učenike dviju zadarskih škola te starije i bolesne, fra Nikica se na početku slavlja prisjetio svih onih čije patnje i bolesti nosimo u svom srcu, a nadanja za njihovim ozdravljenjem u svojim molitvama. Posebno je zahvalio mladima što su došli kako bi – makar nakratko – unijeli radosti u živote onih čiji su dani opterećeni križem starosti i bolesti. Sve nas je pozvao da se dođemo k Njemu, tj. Isusu, u kome ćemo naći snagu nositi se s brigama i pitanjima koji nas salijeću u svim “mračnim noćima” tijela i duše.

Učenici su sudjelovali i pjesmom animirali euharistijsko slavlje. Po završetku misnog slavlja nastavili smo druženjem sa starijima. Pjesmom i razgovorom ugodno smo proveli jutarnje sate te nam u ušima još odzvanja misao, a ujedno i poziv pape Franje, da i malim djelom ljubavi i bliskosti „izmorenima i opterećenima“ tj. bolesnim i starim osobama pružimo sliku Krista Dobrog Samarijanca.

V.G.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post