Večer matematike

Grčke i rimske mjere za površinu, duljinu, volumen i masu

Na Sveučilištu u Zadru, kao i u cijeloj Republici Hrvatskoj, održana je u četvrtak, 5. prosinca 2013., „Večer matematike“. Večer matematike, koja bi uključila brojne učenike, one bolje ali i „manje bolje“ matematičare, zamišljena je kao skup radionica koje bi popularizirale matematiku u široj masi.

Među brojnim zadarskim srednjim školama koje su održale različite prezentacije, a zatim organizirale i kvizove u kojima su se mogli okušati svi nazočni, bili smo i mi klasičari. Učenici i njihovi mentori iz Gimnazije Franje Petrića pobliže su nam objasnili Fibonacciev niz, Pascalov trokut i Zlatni rez, Gimnazija Jurja Barakovića predstavila se prezentiranjem fraktale itd. No, naša radionica je donijela dašak antike u 21. st. i zainteresirala mnoge okupljene.

Predstavili smo dio projekta „Glasnici davnina“ koji je u našoj školi realiziran kao godišnji projekt 2012./2013. školske godine. Usredotočili smo se na grčke i rimske mjere za površinu, duljinu, volumen i masu, te mjerenje površine antičkog najdražeg ruha, toge. Da stvar bude zanimljivija i da naša prezentacija bude uspješnija, odlučili smo prezentirati našu radionicu obučeni u toge. Nosili smo togu laticlaviu, inače senatorsku togu, dok nam je toga pura služila za objašnjavanje matematičkih postupaka. Uz mjerenje površine toge predstavili smo i izračun volumena antičke amfore, koju smo za potrebe projekta posudili u Arheološkom muzeju. Nakon samog predstavljanja projekta, organizirali smo kviz, u kojem je zadatak bio izračunati volumen manje amfore uz pomoć već izmjerene mase ječma te menzure i vage. Kao i svaki kviz i naš je imao nagradu. Nagrada za izračun volumena manje amfore te pretvaranje mjernih jedinica istog u antičke je bila mala amfora. Osim u našem kvizu prisutni su se mogli okušati u izradi složenijih matematičkih tijela te isprobati novi matematički program koji olakšava razne matematičke operacije vezane za trokut.
Nakon večeri znanja, tj. „Večeri matematike“ svi mi koji smo prisustvovali odgovorni smo za odvijanje projekta koji uključuje zabavu, ali i znanje. Najveće je zadovoljstvo nas izlagača koji smo uspješno predstavili široj publici naše znanje i naš trud te ujedno sudjelovali u prvoj „Večeri matematike“, projektu koji je tek nastao, a već ima mnoštvo zainteresiranih učenika koji jedva čekaju da se ovakvo nešto opet ponovi.

Treba naglasiti da sve ovo ne bi bilo moguće bez poticaja i rada naših mentorica prof. Sanje Hanžek Bačkov i prof. Katice Negro-Kovačević koje su nas vodile tijekom priprema te nam omogućile da svoje znanje poboljšamo, primijenimo i podijelimo s okupljenima te večeri.

Mate Gambiraža, III.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post