Uzvratni posjet gimnazijalaca iz BiH

«Zajedno stvarajmo bolji svijet»

 

Vjera da ćemo u srpnju ugostiti učenike Opće gimnazije iz Žepča nakon našeg boravka kod njih u svibnju zaista nije bila uzaludna. Realizirajući program međunarodne suradnje srednjoškolaca pod motom «Zajedno stvarajmo bolji svijet» učenici Opće gimnazije iz KŠC-a u Žepču sa svojim ravnateljem don Josipom Krpićem te dvjema profesoricama boravili su u Zadru od 5. do 10. srpnja. Domaćini su bili učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru.

Cilj ovoga projekta je da srednjoškolci «na terenu» prodube znanja o drugim kulturama, običajima,  povijesnim činjenicama ali i omogući drugima da upoznaju njihovu  kulturu, običaje i odgojno obrazovni sustav. Kroz ovaj se program razvija stav zdrave kritičnosti, uspoređuje kultura i narod iz kojega potječu s narodom i zemljom u kojoj borave; otkrivaju zajednička obilježja i vrijednosti, nudi nešto originalno – specifično iz vlastite bogate kulturne baštine, razvija osjećaj odgovornosti za vlastitu kulturu i ispravnu promidžbu iste. Mladi se na ovakvim susretima bogate novim poznanstvima, grade nove odnose i prijateljstva, razvijaju osjećaj gostoljubivosti.

Projekt su osmislili i ostvarili profesori Klasične gimnazije: Hrvoja Madžar, Ratko Rušev s. Viktorija Gadža, Elvira Katić, s koordianatoricom s. Mirjam Gadža, pedagoginjom škole.

Prvoga dana provedbe ovoga projekta učenici su se upoznali s ljepotama naše zagore. U pratnji ravnatelja Klasične gimnazije mons. Jose Kokića,  pedagoginje s. Mirjam Gadža, te profesora: Madžar Hrvoje i s . Viktorije Gadža kao i ravnatelja Opće Gimnazije u Žepču don Josipa Krpića, te prof. učenici su posjetili Visovac, nacionalni park Krka te Šibenik. Tog nam se dana pridružio i ravnatelj KŠC-a don Tihomir Šutalo. Prvi dan završio je kupanjem u Pirovcu.

U subotu 7. srpnja učenike je u prostorijama škole primio mons. Ivan Prenđa, Zadarski nadbiskup. Nakon riječi pozdrava i blagoslova u pratnji svojih profesora učenici su proslijedili u posjet znamenitostima grada Nina da bi se nakon toga zadržali u Zatonu na kupanju.

Treći dan boravka u Zadru, tj. nedjelja 8. srpnja bio je posvećen boravkom u obiteljima i sudjelovanjem u nedjeljnom euharistijskom slavlju.

Četvrti dan boravka u Zadru bio je obilježen cjelodnevnim izletom na otoke: Pašman i Ugljan. Ponedjeljak 9. srpnja – blagdan je to blažene Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice družbe Kćeri Milosrđa. Danas ćemo slaviti misno slavlje u dvorani franjevačkog samostana sv. Jeronima na Ugljanu u zajedništvu sa sestrama Kćeri Milosrđa koje žive i borave u tom samostanu.

Peti dan značio je i oproštaj. Tog su se dana učenici obogatili obilaskom znamenitih spomenika kulture našega grada počevši od Katedrale sv. Stošije, Foruma, crkve sv. Donata, Stalne izložbe crkvene umjetnosti i crkve sv. Šimuna.

U prostorijama škole imali smo oproštaj. Sreća, zadovoljstvo, tuga, … emocije su koje se nisu mogle skriti na licima učenika a i profesora. Nakon riječi zahvale dvojice ravnatelja  uslijedilo je 8 sati vožnje do Žepča za naše goste.

Učenicima i profesorima su, uz obitelji učenika Klasične gimnazije u čijim su domovima bili smješteni, domaćini bili osnivač škole nadbiskup Zadarski mons. Ivan Prenđa, ravnatelj Klasične Gimnazije mons. Joso Kokić, prof. Elvira Katić, te brojni sponzori kojima od srca zahvaljujemo.

“Prijateljstvo je najljepši

i najdragocjeniji dar,

smisao svih darova

što ih ljudi daju jedni drugima.
Dar prijateljstva nikada nije težak.

Ne opterećuje,

jer ga nose

struje simpatije koje slobodno teku

od jednog srca do drugog.”

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post