Uključili smo se u proslavu dana grada

„Koliko poznajem svoj grad?“ – Križaljka na glagoljici

U okviru proslave Dana grada, u ponedjeljak 25. studenog, Udruga glagoljaša Zadar organizirala je radionicu na otvorenom – „Staza glagoljaša“. Na zadarskom poluotoku prolaznici su, tako, mogli vidjeti brojne gotove uratke ali i uključiti se u radionice ispisivanja glagoljskih slova i poruka.

U radionice su se uključile škole koje su se i do sada potvrdile u njegovanju ovoga vida tradicijske baštine i to: osnovne škole Zadarski otoci i Sv. Filip i Jakov sa svojim voditeljicama učiteljicama razredne nastave Željkom Diklan i Jasminkom Bašić te prof. Danijelom Deković, predsjednicom Udruge. U radionice smo se, već tradicionalno, uključili i mi – klasičari. No, ovoga puta –ne sami. S nama su u radionici sudjelovali i učenici – gosti iz Mađarske.

U radionici koju je osmislila prof. Elvira Katić, naša knjižničarka, pod naslovom: „Koliko poznajem svoj grad?“ – ispunjavali smo KRIŽALJKU. Morali smo najprije odgovoriti na latinici: 1. U čemu se čuvaju ostaci sv. Šimuna, zadarskog zaštitnika; 2. Centralni trg u rimsko soba – zadarska atrakcija; 3. Svetica – zaštitnica Grada; 4. Ustanova ili zgrada u kojoj se izlaže zbirka starina… ; 5. Evanđelist čiji se spomendan obilježava 27. prosinca; 6. Hrvatski grad na Jadranskom moru – Jader; 7. Crkva – spomenik predromaničkog graditeljstva (9. st.) – simbol Zadra; 8. Ime sveca po kojemu je dobila ime gotička crkva koja se nalazi zapadno od Kopnenih vrata, nasuprot palače Nassi i kompleksa Providurove palače; 9. Poznati zadarski košarkaš (Ćosić) i 10. Svetac, mučenik – zaštitnik grada Zadra. Gimnazijalce iz mađarskog grada Nagykanizsija najprije smo kratko upoznali s poviješću grada spomenutom pri ispunjavanju križaljke, a potom zajedno s njima u prostore za odgovore rješenja ispisivali glagoljskim slovima.

U slavu glagoljici na ovoj radionici uključio se i gosp. Dario Tikulin, član Udruge glagoljaša Zadar.

 

 
 

Share this Post