Uhvatili smo se u Mrežu čitanja

I ove godine naši su učenici sudjelovali u „Mreži čitanja“, projektu za poticanje čitanja i kreativnosti u srednjoj školi. Projekt se realizira u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara, a ovaj put tema je bila „U mreži različitosti“, s ciljem uvažavanja različitih čitateljskih ukusa. Učenici se mogu natjecati u kategoriji kviza znanja, multimedijskog uratka ili u obje kategorije, i to u tri razine. Mi smo se odlučili sudjelovati u kategoriji kviza znanja koji se provodi online pod nadzorom članova povjerenstva. Školska razina kviza održana je 2. prosinca 2022., regionalna 8. ožujka, a nacionalna 12. svibnja 2023.

U prosincu nas je pogodio val viroza pa je na školskoj razini od jedanaestero prijavljenih, sudjelovalo šestero učenika: Ana Kostović, Vita Župan, Mare Mijolović, Matej Milković, Andrijana Baždarić i Elena Filipović.

Organizatori su za čitanje odabrali tri romana različitih žanrova. Za svaku razinu natjecanja čita se po jedno djelo – na prvoj razini bio je to roman mlade hrvatske autorice Jelene Kastaneti pod naslovom „Živjeti“. To je topla obiteljska priča koja se svima svidjela „na prvu“ pa smo s lakoćom prešli prag od 60 % točnih odgovora i u punom se sastavu plasirali na regionalnu razinu. Drugi po redu bio je fantastični roman autorice Leigh Bardugo „Šest vrana“ koji nas vodi u uzbudljiv svijet Grishaverse, a pitanja na regionalnoj razini kviza znanja odnosila su se na oba romana i dodatnu literaturu. Za prelazak na nacionalnu razinu bilo je potrebno točno riješiti 75 % pitanja koja su se odnosila na razumijevanje pročitanih djela, ali i poznavanje teorije književnosti te pitanja faktografskog tipa. No ni to nam nije bio pretežak zadatak – Ana, Mare, Matej, Andrijana i Elena izborili su se za sudjelovanje u završnici.

Za nacionalnu razinu čitalo se treće djelo – kriminalistički roman hrvatskog autora Mira Morovića pod naslovom „Voštani princ“, a pitanja na kvizu odnosila su se na sva tri pročitana romana i dodatnu literaturu. Naši su učenici redom ostvarili visok broj bodova – spomenimo samo maturanticu Andrijanu Baždarić sa 69/75 i Mateja Milkovića, učenika prvog razreda, sa 67/75 bodova. Četvero najuspješnijih natjecatelja na nacionalnoj razini dobilo je nagrade, a svi ostali sudionici nagrađeni su sudjelovanjem u virtualnom susretu s piscima povodom kojeg smo se još jednom okupili u školskoj knjižnici u srijedu, 17. svibnja, dok su Jelena Kastaneti i Miro Morović odgovarali na pitanja o svojem stvaralaštvu.

Nakon bliskih susreta s knjigom i temeljitog „pretresanja“ svake koju smo pročitali na našim nezaobilaznim druženjima u knjižnici prije početka kviza, možemo reći samo jedno – iskra je upaljena! Klasičari žele Klub čitatelja! Znamo što ćemo ubaciti u kurikulum za sljedeću školsku godinu, a na vama je da nam se pridružite i uronite s nama u svijet riječi.

K. V.

 
 

Share this Post