Učenici i mentori prirodne grupe predmeta na dvodnevnom izletu

Do Visa – otoka predivne, netaknute prirode

1. DAN

S odredišta, ispred zadarske Ljepotice, u subotu, 4. listopada o. g. , krenuli smo prema Splitu. Odmorni, znatiželjni i puni avanturističkog duha zapustili smo se na dvodnevni nagradni izlet koji je Zadarska županija upriličila na učenike i njihove mentore koji su na natjecanjima iz znanja iz prirodne grupe nastavnih predmeta postigli jedno od prva tri mjesta. Oko 10:00h stigli smo u Split u kojemu smo subotnje jutro iskoristili na najbolji mogući način, šećući se po Splitskoj rivi, stopivši se s brojnim turistima, ali i domaćima.

Oko 11:00h već smo zauzeli svoja mjesta na trajektu za Vis. Prepušteni vjetru i moru utonuli smo u višku euforiju koja je bila popraćena jutarnjom kavom, sportskim vijestima i tračevima iz „Glorije“. Za dva i pol sata vožnje stigli smo na Vis. Očarani njegovom ljepotom i „živim“ stanovništvom, odlučili smo najprije otići na ručak, napuniti baterije koje su bile već dobrano prazne. Oko 15:30 h krenuli smo prema Komiži. Putem nam je lokalni vodič, čovjek velikoga životnog iskustva, dočaravao povijest Komiže i ostatka otoka, od antike do danas. Šetnjom po Komiži posjetili smo Ribarsku zbirku gdje smo imali priliku vidjeti Falkušu – originalni ribarski brod. Razgledali smo i crkvu Gospe Gusarice i Gradski trg koji je odisao mirisima rogača, mandarina, ali i ljeta koje se još zadržalo u komiškim ulicama.

U predvečernjim satima stigli smo u hotel, smjestili se i večerali, a zatim se odlučili upoznati s lokalnim ugostiteljskim objektima (Bejbi).

 

2. DAN

U ranu zoru drugoga dana našega nagradnog putovanja popunili smo prostor blagovaonice i uživali u blagodatima kuhara hotela. Oko 9:00h nastavili smo druženje s već dobro poznatim vodičem, ali sada u Visu. Upoznao nas je s povijesnom važnošću Visa čiji se dokazi nalaze u Arheološkom muzeju. Neke od nas pridobio je lijepom ljubavnom pričom o mladićima koji pjesmama zavode djevojke pridobivajući njihove ruže dok je ostale bez daha ostavio krajolik, čisto more i obližnji stabla limuna. Nastavivši dalje, uz šalu i smijeh prošli smo pokraj crkve Sv. Jere i spomenika podignutog u čast nekadašnjih stanovnika Visa koji su pridonijeli njegovu razvoju. Bio je to kraj našega druženja s vodičem, ali i s Visom jer smo već oko 15:00h krenuli natrag. Putujući prema Splitu uhvatila nas je nostalgija, a ljuljuškanje trajekta pomoglo nam je da uhvatilo i malo sna. Buka obližnjih trajekata natjerala nas je da se prenemo iz sna, prekinuvši tako kratku, ali slatku idilu. Pomalo iscrpljeni krenuli smo prema Zadru.

Na kraju ovoga putovanja, koje ćemo pamtiti, želimo se zahvaliti našim profesorima – mentorima: Sanji Hanžek-Bačkov, Željki Jadrošić, Katici Negro-Kovačević i Hrvoju Madžaru koji su nas tijekom godine uz mnogo strpljenja usmjeravali na što bolje rezultate i time obogatili naše životno iskustvo.

 

Mate Gambiraža, Marko Gulan,

Tomislav Vlatković i Marta Knežević

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post