U Vrani na obnovi duha

DUHOVNA OBNOVA! ŠTO JE TO?

 

Duhovna obnova! Što je to? Pitali su se mnogi prvaši, učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II.,  26. studenoga kada su se iz Zadra zajedno sa svojim profesorima – ravnateljem, pedagoginjom, vjeroučiteljicom i razrednicima – uputili u Vranu na obnovu duha.

 

Netom stigli na odredište, upućeni u to kako je duhovna obnova posebno vrijeme kada ostavljamo zbrku svakodnevice i bacamo pogled unatrag, na svoj život, na prošla događanja, analiziramo sadašnje stanje s namjerom da u budućnosti učinimo promjene na bolje. Bog uvijek djeluje u nama nježno nas potičući, obraća nam se i traži kontakt, a naša zadaća je da mu osiguramo vrijeme u kojemu ćemo primiti njegovu “poruku”, ma kakva god ona bila! Molitva je, jednostavno, “živjeti stvarnost s Bogom” i dopustiti Bogu da “uđe” u našu, često zbrkanu stvarnost. Osluškivanje čežnji našeg srca (Bog je naša najdublja čežnja), znači da Ja u sebi moram utihnuti, vratiti se korak unatrag dopuštajući da stvari isplivaju na površinu, i slušati “unutrašnji glas”. To je poput vode u bazenu, koju, ako uzburkaš i uzmutiš, nećeš ništa vidjeti. A, kada se voda umiri, moguće je pogledati u njenu dubinu. Postoji, stoga, potreba za tišinom i duhovnom obnovom, odnosno vremenom kada ću se nakratko odvojiti od svakodnevnog života. Eto , na takav način dobro isplanirani dan i odabrana tema: «Talenti – dar i zadatak» omogućio nam je «susret s Bogom»i samima sobom.

Tako shvatiš kako nam je «Bog bliži nego što smo mi sami sebi». Nije bilo lako povući se jednostavno iz svijeta, ponekad i ne vidimo ili ne znamo svrhu toga; no, na kraju dana, nagrada bijaše neizmjerna! Shvatili smo njen cilj: živjeti život u punini, uključiti se aktivno u život i pronaći sreću koja dolazi iz poštivanja Božjih darova. Svaki osjećaj jest Božji dodir, te svakim dahom govoriš svoje «DA» Bogu, «DA» životu u punini.

 
 

Share this Post