U spomen palim svijeću

Njegujući osjećaj privrženosti i zahvalnosti za sve što su za zemaljskog života učinili naši su učenici i ove godine, u pratnji don Rolanda Jelića, obišli Gradsko groblje.

 

 

SVI SVETI – BLAGDAN ŽIVOTA
Kao i svi naši blagdani, svetkovina Svih svetih zajedno s Dušnim danom, dani su života, a ne smrti. U vjerničkoj duši tih se dana više nego inače budi ljestvica najrazličitijih osjećaja. Njegujući osjećaj privrženosti i zahvalnosti za sve što su za zemaljskog života učinili naši su učenici i ove godine, u pratnji don Rolanda Jelića, obišli Gradsko groblje. U dostojanstvenoj tišini obišli su skupne grobnice časnih sestara i svećenika, pomolili se i zapalili svijeće, a potom se poklonili pred imenima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata isklesanih u kamenu pred centralnim križem na kojemu piše: Oni si Hrvatska. Njoj je dugujemo!

Zapalivši svijeće pred centralnim križem učenici su posvjestili činjenicu kako su sred života okruženi smrću, kako slaveći Sve svete i Dušni dan, slave cijeli ljudski rod, žive i pokojne te kako poginulima za slobodu i nezavisnost Hrvatske, koji su nesebično na njen oltar položili najdragocjeniji dar – svoj život, dugujemo – obično ljudsko – hvala!
Palim svijeću

Palim danas crvenu, bijelu
i plavu svijeću.
Za duše umrlih: da nam
otpustiš duge naše kako
i mi otpuštamo dužnicima
našim.
Pa neka vam je pokoj, braćo,
rasutih kostiju. I neka je
tako duši Matinoj, pokošenu
ni za što. Bratu njegovu Iliji
neka je lako. Susjedu njihovu
Andriji, pokošenu ni za što.
Mir duši Lukinoj, jedincu
Anđinu, nestalom. Ivanu,
Tadiji, Stjepanu, Mladenu,
nestalim. I svima nestalim.
A i koscima njihovim neka
bude lako.
Mir kostima raspalim u zemlji
hrvatskoj, njemačkoj, ruskoj…
Lako im bilo more Jadransko.
Laki oceani.
Da nam otpustiš duge naše
kako i mi otpuštamo dužnicima
našim.
Palim svijeću. (I.Tolj)

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post