U povodu Dana grada

 

Crkve u staroj jezgri grada – otete zaboravu

Na Dan grada 24. studenoga 2016., s početkom u 10:00 sati, pred iznimno velikim brojem posjetitelja u Arheološkom muzeju Zadar svečano je otvorena izložba i predstavljen katalog izložbe radova učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru o temi: „Crkve u staroj jezgri grada Zadra – otete zaboravu“.

Na otvorenju izložbe nazočnima su se obratili Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, dr. sc. Jakov Vučić i profesorica Elvira Katić, knjižničarka Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

Izložbu je svečano otvorio zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić koji se mnogobrojnoj publici obratio i prigodnim govorom. Ova izložba, koja predstavlja osam u potpunosti nestalih crkava koje su se nekad nalazile u staroj jezgri grada Zadra, nastala je kao rezultat  istraživačkog projekta koji je realiziran kroz uspješnu suradnju Arheološkog muzeja Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i studenata Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru.

Koordinatorice projekta i autorice kataloga izložbe su Marina Maruna, viša knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar, Željka Kucelin, muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Zadar i profesorica Elvira Katić, knjižničarka Klasične Gimnazije Ivana Pavla II.

Istražene i javnosti prikazane crkve su:  crkva sv. Vida, crkva sv. Ivana  Krstitelja (Sv. Nediljica), crkva 40 mučenika (Sv. Barbara), crkva sv. Petra novog, crkva i samostan sv. Ivana Krstitelja (Sv. Silvestar), crkva sv. Antuna opata, crkva i samostan sv. Dimitrija, crkva sv. Marcele.

Sudbine crkvi nalikuju sudbinama ljudi, različite su, rađaju se, dulje ili kraće traju pa dotraju ili stradaju… zamete im se trag. Prolaznost vremena, kratkoća pamćenja, ratni vihori i sl. izbrisali su neke crkve u staroj jezgri grada Zadra, na području Poluotoka. Tragova o njima je malo (spomen na neke od njih čuva se u rijetkim knjigama koje je odavno prekrila prašina). No, nestale crkve  su spomena vrijedni spomenici zadarskoga sakralnog graditeljstva, dio su zadarske povijesti i zaslužuju naše bolje poznavanje i poštivanje kako bismo bili baštinici svega što su nam prethodne generacije ostavile u nasljeđu i prenositelji tog istog naraštajima poslije nas – rekla je predstavljajući ovaj projekt prof. Elvira Katić. Osim nje u projektu su kao nositelji aktivnosti iz naše škole sudjelovali i  prof. Neven Nižić te s. Viktorija Gadža. Od učenika to su bili: Nikolina Bajlo, Lucija Grubić, Magdalena Ivić, Karla Klanac, Julia Kršlović Babić, Katarina Matulić, Lucija Veršić i Šime Teklić. Osim Kataloga i Izložbe rezultati istraživanja su i obrazovna postignuća učenika i studenata:

  1. Motiviranje učenika i studenata za učenje, razmišljanje, istraživanje i stjecanje znanja iz različitih izvora znanja i preuzimanje odgovornosti za izvršenje plana istraživačkog rada,

2. Samostalni istraživački rad učenika i studenata te rad u paru u kojemu oni sami određuju što istražuju i što očekuju od svoga rada, razmišljaju o načinu rješavanja problema i iznose rezultate do kojih su došli u svom istraživanju,

3. Razvijanje kritičkog mišljenja, samostalnog donošenja sudova i odgovora na postavljena pitanja ili otvaranje novih.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post