U posjetu Hrvatskom katoličkom s veučilištu i Hrvatskom saboru

U četvrtak, 21. ožujka u ranim jutarnjim satima maturanti Klasične gimnazije Ivana Pavla II. zaputili su se prema Zagrebu s ciljem da posjete Hrvatsko katoličko sveučilište i Hrvatski sabor. Sastali smo se na starom kolodvoru na poluotoku odakle smo u točno osam sati krenuli na put u pratnji profesorica Klaudije Vučetić i Sandre Gospić te profesora Ratka Ruševa i pedagoginje Ane Lipovac. Tijekom cijelog puta pratilo nas je lijepo vrijeme te smo u dobrom društvu i glazbenoj atmosferi začuđujuće brzo stigli u glavni grad.

 

Odmah po dolasku zaputili smo se prema Sveučilištu na Ilici i iskrcali se točno ispred ulaznih vrata. Ondje su nas srdačno dočekali studenti sveučilišta u pratnji profesorice psihologije Ljiljane Pačić te profesora povijesti Stipe Ledića. Oni su nas proveli kroz zgradu Sveučilišta u kojoj je profesor Ledić održao informativni razgovor o povijesti, sadašnjosti i budućnosti sveučilišta. Po završetku korisnog predavanja imali smo priliku razgovarati sa studentima pojedinih odjela koji su nam iz prve ruke detaljno opisali što je sve potrebno za upis te kakvi su njihovi dojmovi o studiranju i kako izgleda sam studentski život. Imali smo priliku razgledati i skromnu ali veoma korisnu knjižnicu i kapelicu u kojoj se svakog dana održava sveta Misa. Budući da smo bili ograničeni vremenom, brzinski smo krenuli prema novijoj zgradi kompleksa Hrvatskog katoličkog sveučilišta gdje smo vidjeli u potpunosti opremljenu modernu prostoriju za istraživanja iz područja psihologije.

 

Kako smo imali točno zakazan termin, morali smo se oprostiti od svojih ljubaznih domaćina i zaputiti se prema sljedećoj, glavnoj odrednici našeg puta, Hrvatskom saboru. Ondje nas je na sporednom ulazu za posjetitelje dočekalo stručno vodstvo koje nas je uvelo unutra. Jednom kad smo ušli, morali smo ostaviti ruksake i jakne na traku za pregledavanje i proći kroz detektor metala kako bi bili sigurni da nismo u stanju nauditi nekome od saborskih zastupnika. Budući da je pregled prošao bez ikakvih problema, nastavili smo obilazak prema jednoj od prostorija rezerviranoj samo za nas. Ondje smo upoznali jedinog filozofa u saboru, profesora Marka Vučetića, zastupnicu Grozdanu Perić te najmlađeg saborskog zastupnika Marina Škibolu. Njih troje upoznali su nas s tim kako je to biti saborski zastupnik i djelovati kao političar u Hrvatskoj. Postavili smo im mnoga pitanja na koja su nam rado dali odgovore i tako poticali našu međusobnu komunikaciju. Tijekom razgovora svojom nas je prisutnošću počastio i hrvatski general i političar Željko Glasnović. Bio je jako zainteresiran za nas i podijelio nam je mnogo korisnih savjeta za našu osobnu budućnost i napredak u ovim, kako je rekao, »najsloženijim vremenima u povijesti čovječanstva«.

 

Nedugo nakon njegova, nažalost, prebrzog odlaska, pozdraviti nas je došao i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja koji nas je motivirao za bavljenje politikom čak i u starijim danima. U njihovu društvu proveli smo sat vremena nakon čega je u planu bilo gledanje saborske sjednice. Smjestili smo se u galeriju i iščekivali kakav zanimljiv preokret, kakve viđamo na televiziji, no nismo se usrećili. Sjednica je prekinuta nakon svega tri minute našeg boravka te je nazočnih pet zastupnika uzelo pauzu od 15 minuta, a za to smo vrijeme napustili Sabor. Bila su već prošla tri sata kada smo dobili slobodno vrijeme za obilazak grada i uživanje u aktivnostima koje Zagreb nudi. Iako raspršeni uokolo, svatko je stigao odraditi sve što je planirao. Dogovor je bio da se u 17:45 nađemo kod kipa bana Jelačića odakle smo zadovoljni i puni dojmova točno na vrijeme krenuli prema autobusu i natrag prema Zadru. Posjet Sveučilištu bio je iznimno koristan za nas maturante i za naš budući odabir fakulteta te smo jako zahvalni djelatnicima škole i fakulteta što su nam uspjeli barem malo olakšati pitanje nastavka školovanja. Što se tiče Sabora, siguran sam da će nam ta jedinstvena prilika koju smo dobili ostati još dugo u sjećanju i da ćemo se rado prisjetiti zgoda koje smo proživjeli ondje.

 

Toni Žmikić, 4.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post