U KAZALIŠTU NA »PREDSTAVI HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA«

Kako se Hamlet proveo u Mrduši Donjoj?

U Klasičnoj ne nedostaje ponuda i poziva za kazališne predstave. Tako se profesor Damir Sikirić i ovaj mjesec potrudio da nas motivira i povede u kazalište. Prva na redu bila je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja u srijedu, 25. 1., a već sljedeće jutro u goste nam stiže Kazališni studio o čemu ćete čitati u sljedećem članku te za kraj kazališnoga siječnja gledat ćemo Antigonu u izvedbi Drame+. Profesori koji su nas pratili na Predstavu Hamleta… bili su već spomenuti profesor Damir Sikirić, profesorica Vanja Bajlo i knjižničarka Katarina Vukić.

RASPAD SISTEMA

Iako je možda riječ o najboljoj hrvatskoj komediji, pa pretpostavljam da većina zna o čemu se radi, ipak ću samo jednom rečenicom najaviti radnju Hamleta u Mrduši Donjoj. Naime, radi potrebe kulturnog uzdizanja »radnika i seljaka« mali partijski aktiv Mrduše Donje – sela u Dalmatinskoj zagori odluči postaviti na scenu ni manje ni više nego Shakespeareova Hamleta. Uz prilagodbe, naravno! I baš tu počinje komedija ili bolje rečeno raspad sistema na brešanovski način.

TKO JE TKO?

Djelo je više desetljeća bilo na popisu obvezne lektire tako da su ga na kraju četvrtoga razreda nekada čitali maturanti, a danas je ostao na popisu izborne lektire. Svakako treba spomenuti i istoimeni film, snimljen 1973. godine u režiji Krste Papića, samo dvije godine nakon premijerne izvedbe Hamleta u Mrduši Donjoj. Našu predstavu kao redatelj potpisuje Dražen Ferenčina, a navodimo ovdje i sve uloge redom Bukara – Dragan Veselić, Šimurina – Ivica Pucar, Ofelija – Mia Zara Burčul, Majkača – Gabrijela Meštrović Maštruko, Mačak – Alen Liverić, Joco Skokić – Dominik Karakašić, Učitelj Škunca – Davor Jureško, Puljo – Josip Mihatov, Političar – Lino Brozić, Šime – Mimi Zadarski.

DOJMOVI

Osobno, predstava mi je bila zanimljiva i smiješna, od uloga najbolji su mi bili Bukara i Šimurina jer su me nasmijali do suza, no nekako mi se čini da je bila bliža starijima nego nama mladima. To potvrđuju i mišljenja mojih prijateljica s kojima sam gledala predstavu. Neki misle da je predstava bila zanimljiva i smiješna, drugi pak smatraju da je predstava bila dosadna, dok su treći opet na tragu onoga što sam prije spomenula pa tvrde da je bila dobra, ali starijima vjerojatno bolja nego nama mlađima jer su oni ipak živjeli, i preživjeli, nekadašnju Jugoslaviju i bolje od nas znaju kako je onda bilo. Na kraju bih svakako preporučila da odete pogledati predstavu kada se opet bude prikazivala u HNK.

Zarita Žižić, 1.c

 
 

Share this Post