U KAZALIŠTU NA KAVI S GLUMCIMA

Ususret Moliereovu Umišljenom bolesniku

 

U utorak, 22.11.2022. mi, učenici 1.c razreda, otišli smo u kazalište na Kavu s glumcima povodom 400. obljetnice rođenja Jeana Baptistea Poquelina – slavnog Molierea. Zadarska kazališna kuća ovu će obljetnicu obilježiti predstavom Umišljeni bolesnik, u režiji Vinka Radovčića, čija će premijera biti u utorak, 29. studenog. U kazalište smo stigli oko 10:50, a u 11 sati počeli su ulaziti glumci na pozornicu. Dok smo mi s kolegama učenicima iz drugih srednjih škola sjedili u publici, glumci su sjedili na kauču uz kavu i razgovarali s nama.

»KAVA S GLUMCIMA«

Podsjetimo se Kava s glumcima hvalevrijedan je projekt koji je zadarski HNK pokrenuo na jesen 2019. taman prije izbijanja pandemije kada je gostovao glumac Robert Kurbaša nakon što je odigrao svoju monodramu Ispit savjesti. U opuštenoj atmosferi s posluženom kavom, uz razgovor učenici su imali prilike čuti kako nastaje kazališna predstava te pitati glumce i redatelja što god ih zanima.

KAZALIŠNI ČOVJEK

Novinarka i urednica portala eZadar Iva Pejković moderirala je ovogodišnju Kavu s glumcima i zapravo vodila cijeli razgovor. Glavna tema razgovora bila je francuska književnost, te poznati francuski komediograf Jean Baptiste Poquelin poznatiji kao Moliere. Najprije su nam nešto o tome govorile profesorice sa Sveučilišta u Zadru Mirna Sindičić Sabljo i Ana Gospić Županović. Profesorica Sindičić Sabljo govorila nam je o Moliereovu životu tijekom 17. st. naglasivši nam kako je Moliere živio prije nešto više 350 godina, a i dalje je veoma poznat diljem svijeta te ga mnogi postavljaju na scenu, čitaju i gledaju. Moliere je, osim što je bio scenarist, bio i glavni glumac u svojim predstavama, redatelj i producent, odnosno kako je profesorica Sindičić Sabljo rekla: »Bio je kazališni čovjek.«

MOLIERE U HRVATA

Likove njegovih drama dijelimo na plemiće i sluge, to je doba kada su u Francuskoj na vlasti bili Luj XIII. i Luj XIV. koji su kroz kazalište htjeli pokazati sliku o kraljevima, državi, vlasti itd. »Moliere je bio komediograf i u svojim djelima je govorio o društvu u kojemu je on živio, odnosno francuskom društvu. Njegovi su likovi univerzalni i mnogi se danas mogu u njima prepoznati.« Nakon toga profesorica Gospić Županović govorila nam je više o Moliereovim predstavama u Hrvatskoj. Rekla nam je da je Moliere bio zaljubljenik u kazalište i da je zapravo on bio jedan od utemeljitelja drame baleta jer je i sam bio plesač te je tijekom predstava volio plesati. U Hrvatskoj Moliere je jedan od važnijih autora i njegova djela su se vrlo brzo  adaptirala, prevodila i izvodila, te se i dalje izvode.

GLUMCI I REDATELJ

Na kavi je bilo i dvoje glumaca: Alen Liverić i Danijela Evđenić, koji će u Moliereovoj  predstavi Umišljeni bolesnik glumiti glavne glumce. Alen Liverić već je glumio u Moliereovu Škrtcu što je za njega, kako sam kaže, bilo jedno veliko iskustvo. Redatelj Umišljenog bolesnika Vinko Radovčić otkrio nam je kako je dobio ideju baš za ovu predstavu. Misao se rodila tijekom pandemije koronavirusa, a Umišljeni bolesnik otvara niz problema koji su se ponovno aktualizirali poput zaštite zdravlja pod svaku cijenu. Zatim su nam glumci objasnili kako se pripremaju za predstave. Ukupan proces traje otprilike dva do tri mjeseca, na probama se može zapamtiti većina teksta koji se može i mijenjati, ali uz napor ima vremena i za zabavu. Uz to dodali su da je najvažniji trud i volja te da bez toga ne možemo doći do uspjeha i slave.

KAZALIŠTE I SUVREMENI MEDIJI

Sljedeća podtema bila je odnos kazališta i suvremenih medija. Sada smo se u razgovor trebali uključiti i mi – učenici, no nažalost nitko nije imao hrabrosti ili inspiracije postaviti pitanje, pa su nam pomogli naši profesori. Većina je izrazila mišljenje da suvremeni mediji itekako utječu na kazalište, odnosno na broj gledatelja i razvoj kazališta u budućnosti te da je velika odgovornost na svima koji su uključeni u život kazališta privući i zadržati publiku. Za kraj smo se svi zajedno slikali, a glumci su nas pozvali na premjeru predstave Umišljeni bolesnik. Umjesto završnog dojma ovdje pogledajte i poslušajte reakcije učenika i studenata od kojih izdvajamo našu Martinu Mršić i razrednika Damira Sikirića koji nas je i poveo na Kavu s glumcima.

 

Mare Mijolović, 1.c

 
 

Share this Post