U „KAPLJICI“ (ČAK) 37 KLASIČARA VOLONTERA

Stvara(j)mo bolji svijet

 Taj san u slapu da bi mogo sjati,

I moja kaplja pomaže ga 

(D. Cesarić)

Moto Klasične gimnazije Ivana Pavla II. je „Una meliorem mundum aedificemus“ (Zajedno stvarajmo bolji svijet). Cesarićevski „Taj san u slapu da bi mogo sjati, / I moja kaplja pomaže ga tkati.“ Naime, od 2005. godine u školi kontinuirano djeluje Volonterski klub „Kapljica“. Od tada do danas ostvareno je bezbroj volonterskih aktivnosti (inicijativa; akcija…) kako na nivou Škole tako i šire, u suradnji s ustanovama i ostalim sličnim asocijacijama. Škola danas provodi sljedeće: „Volonter u dječjem vrtiću“; «Školska patrola»; «Knjižni kutić» na Pedijatriji; Posjet bolnici za svjetski Dan bolesnika; posjeti, kreativne radionice i igranje društvenih igara u Domu za stare i nemoćne; „(Do)Živi ljubav“ – veliku humanitarnu tombolu u povodu Božića i dr. Uspostavom školskog kurikuluma, od 2011., u dijelu koji se odnosi na socijalno-karitativni odgoj, i kompetencije učenika koje iz njega proizlaze, zapisan je sljedeći cilj: Senzibilizacija učenika za volonterski rad (dragovoljstvo) kao priliku za rast i razvoj kvalitetne mlade osobe i put za izgradnju boljeg zajedničkog svijeta te pronalaženje novih oblika dobrovoljnog „služenja“ mladih.

Na početku školske godine 2015./2016. u Volonterski klub „Kapljica“ uključilo se, uz svesrdnu podršku ravnatelja mr. sc. don Ante Sorića, čak 37 klasičara. Pitanje svih pitanja bilo je: kako ih sve angažirati te kako realizirati postavljeni cilj? Odgovor smo pronašli u:

1. Suradnji s ustanovama koje brinu o bolesnoj djeci i djeci s poteškoćama te u

2. Razvijanju osjećaja za drugoga i drugačijega, a to znači: prihvatiti ga u onome što on jest, naučiti prepoznavati i prihvaćati njegove kvalitete kao poticaj za vlastiti rast te usvojiti vrijednost solidarnosti i razviti osjećaj razumijevanja i suosjećanja s drugim u svim životnim situacijama (u ovom slučaju u bolesti ili nekoj drugoj nemoći).

 

Volontiranje na Pedijatriji

Škola je dugi niz godina surađivala s Odjelom za pedijatriju Opće bolnice Zadar. Učenici volonteri jednom su tjedno boravili na Odjelu te u dnevnom boravku organizirali „Knjižni kutić“. Malim su bolesnicima uglavnom pričali/čitali priče (slikovnice). S vremenom se iskristalizirala ideja da se malim pacijentima, uz pomoć lutki, koje bi se prethodno izradile u kreativnoj radionici Škole, izvode male lutkarske predstave. Tako je, ostvarujući Povelju o prijateljstvu i suradnji s mađarskim gimnazijalcima iz Nagykanizse, grupa volontera klasičara 16. rujna ove godine na Odjelu za pedijatriju (zajedno s njima) izvela Crvenkapicu. Način na koji su tom prigodom bili prihvaćeni od djece i njihovih roditelja rezultirao je dogovorom s Upravom bolnice i glavnom sestrom Odjela gosp. Marijom Ljubičić te kontinuirani angažman naših volontera na Pedijatriji svakoga vikenda (subotom i nedjeljom).

U tijeku je izrada volonterskih knjižica za naše volontere, ali i neki njihovi novi i drugačiji izražaji ljubavi, brige i skrbi za druge o čemu najbolje govori njihova uglas izrečena poruka:

Ne trebaš hodati po vodi,

ne moraš biti bolji od drugih,

nemaš ništa više od onog,

što svi ostali imaju,

ali ono što čini razliku,

djela su kojima kod drugih

ostavljaš svoj trag… Otisak srca!“

Koordinatorica

Elvira Katić, prof.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post