U IZVANUČIONIČKOJ RADIONICI DALI SMO MAŠTI NA VOLJU

U Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar 1. ožujka održana je radionica u trajanju od 9.00 do 11. 30 pod naslovom Ima li prorok Jona što reći mladima? Na ovoj već tradicionalnoj radionici koju su vodile viša kustosica dr.sc. Jasenka Lulić-Štorić i kustosica Marija Šarić Ban sudjelovalo je deset naših učenika iz 2.a i 2.b razreda.

Kad smo na satu Hrvatskog jezika saznali za mogućnost sudjelovanja na radionici u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja, bili smo vrlo zainteresirani i profesorica je imala nemali problem koga izabrati. Uspjeli smo se ipak dogovoriti. Mi sretnici  Marko, Lovre, Manda, Nina, Leah i Laura iz 2. a i Marta, Nikolina, Leonela i Mateo iz 2. b našli smo se uskoro u Muzeju na radionici Ima li prorok Jona što reći mladima?  

Na početku smo slušali predavanje o patrijarhalnom društvo u Dalmaciji 19. stoljeća i upoznali se s nekim zakonitostima zajedničkim svim kulturama, npr. s problemima odrastanja, važnosti izgradnje vlastite osobnosti. Poslušali smo biblijsku priču o proroku Joni, razgovarali o tekstu i saznali više o  njegovom duhovnom i psihološkom profilu. Uz pomoć voditeljica raščlanili smo značenje alegorijskih slika koje nam otkrivaju Jonin neposluh Bogu, bijeg, tjeskobu u kojoj se našao zbog neposluha, izlazak iz nje i prihvaćanje odgovornosti. Bio je to poticaj da porazgovaramo o suvremenim „bjegovima”, o našim „bjegovima” i važnosti otkrivanja vlastitog svijeta i poslušnosti dubinama savjesti kao i o tome jesmo li se ikada našli u takvoj situaciji i kako smo se tada osjećali. To nas je u drugom dijelu radionice potaknulo na literarno i likovno stvaralaštvo. Većina nas je crtala  dok su Marko i Matea radije pisali. Likovnjaci su crtali Jonu i kita i pri tom izražavali emocije različitim bojama, običnom olovkom, temperama, drvenim ili vodenim bojama. Literati su na kraju radionice pročitali svoje sastave. Svatko je na svoj način dao mašti na volju i zbilja radovi su bili odlični, a na kraju je pala i zajednička fotografija.

Hvala našim voditeljicama, kustosicama dr.sc. Jasenki Lulić-Štorić i Mariji Šarić Ban koje su nam omogućile ovo izvanučioničko ugodno druženje, stvaranje i učenje.

Laura Grbić 2.a

 
 

Share this Post