U izradi replika antičkog nakita

Podsjetimo se, jer mi smo ipak klasičari, kako pojam Antika dolazi od latinskog antiquus = star, starinski, drevan.

 

ANTIČKI NAKIT – ATRAKTIVNI KLASIČNI NAKIT
Podsjetimo se, jer mi smo ipak klasičari, kako pojam Antika dolazi od latinskog antiquus = star, starinski, drevan. Iz latinskog je riječ ušla u gotovo sve moderne europske jezike (njemački: die Antike, engleski: antiquity, ruski: aнтичность, izg. antičnost’). U osnovnom značenju, odnosi se na kulture Stare Grčke i Rima i kulture pod njihovim utjecajem. U širem smislu znači = “davnina”. Odatle i naziv našeg projekta čije su voditeljice profesorice klasičnih jezika u našoj školi. Naime, cijela ova školska godina u našoj je školi u znaku glasnika „davnina“. Svi smo se uzvrzmali. Po hodnicima vise brojni plakati: rimska kuća, začinsko bilje, Apicijeva kuharica … Mnogo smo toga saznali, proučili, snimili …, a sve ćemo i drugima pokazati na Dan škole 18. svibnja ove godine. Sašili smo toge, uređujemo izložbene prostore … Svaki se dan događa nešto drugo, novo.
Dok Lucija, Ena Katarina, Antonija i Dajana trenutačno marljivo rade replike rimskih igrački došao je red i na izradu nakita jer su stari Rimljani pokazivali izuzetnu sklonost nakitu. Za antikni nakit se može reći da je i dan-danas prožet jedinstvenim karakterom i da predstavlja prava remek djela u pogledu svoje izrade. Nakit ovoga vremena izdvaja se od svake druge vrste nakita, bez obzira na to koliko taj drugi nakit bio lijep ili skup. Najviše je cijenjen od strane klasika zbog njegove izuzetne izrade i dizajna. Osim toga, činjenica je da je većina nakita kreiranog u novijem dobu, zapravo, kopija dizajna antičkog nakita. Bez pretjerivanja možemo reći da su danas dostupni komadi antičkog nakita klasici koji nikada neće izaći iz mode. Svojom nježnom gracioznošću i svojim eteričnim šarmom, vraćaju nas u davno prošla vremena, u eru neponovljivih inovacija kada je nakit u pitanju.
I tako, već više od mjesec dana, izrađujemo replike antičkog nakita: prstenja, narukvica, ogrlica … koristeći žicu i perlice (zamjenu za plemeniti metal i drago kamenje). No, u ponedjeljak, 6. ožujka, uputili smo se po tko zna koji put u Arheološki muzej u Zadru. U sklopu Samostana sv. Nikole nalazi se njegov Odjel za restauraciju. Osim toga, u tom je Odjelu i radionica u kojoj se izrađuju replike kako nakita tako i posuđa i sl. Na ulazu nas je dočekao gosp. Frane Šunić, voditelj radionice pripremivši nam šablone i sheme ogrlica i narukvica te kalupe i glinu. Utiskivali smo sirovu glinu u kalupe i dobijali antičke motive od kojih ćemo nakon pečenja u keramičkoj peći povezati ogrlicu, narukvicu …, napraviti prsten, naušnice …Vrijeme od dva sata proteklo nam je u tren.
Zaključi smo da ovaj nakit i za današnje pojmove izgleda vrlo moderno i atraktivno. Zapanjila nas je elegantna jednostavnost koja pokazuju istančani rimski osjećaj za estetiku. Osim što će naši uradci biti zanimljive replike antičkog nakita upoznali smo se i s detaljima restauratorskog zanata i naučili štošta o izradi suvenira, a vidjeli i cijelu zbirku nakita iz drugih povijesnih razdoblja npr. srednjega vijeka. „Po tom bi pitanju mogli još jednom u Muzej!“ – rekli su Marko, Lucija, Anđela, Ana i Jelena po povratku u Školu.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post