Treće predavanje u sklopu projekta Civilizacija ljubavi

Zašto su energetska pića štetna za naše zdravlje?

U srijedu, 1. ožujka Klasičnu gimnaziju posjetio je psihijatar Vitomir Višić i održao predavanje o energetskim pićima trudeći se objasniti nam zašto su ona štetna za nas i naše zdravlje. Treće u nizu predavanja u sklopu projekta Civilizacija ljubavi održano je kao i prethodna dva, u školskoj dvorani koju su dupkom ispunili učenici svih razreda škole.

ENERGETSKA PIĆA

U uvodnom je dijelu predavanja dr. Višić istaknuo kako su energetska pića predstavljena kao nešto što je dobro za nas, podižu nam razinu energije i koncentracije te nas drže budnima i odmornima. Na etiketama možemo pročitati kako se sastoje od raznih zdravih i ljekovitih biljaka te su lijepo upakirana u šarene limenke. Iz svega ovoga može nam se učiniti da su energetska pića dobra za nas i naše zdravlje, ali to je sve samo dobar marketinški trik.

SLIČNOSTI S DRUGIM OVISNOSTIMA

Nadalje je dr. Višić rekao kako je dokazano da energetska pića čine ono što proizvođači obećavaju, ali nakon nekog vremena prestaju djelovati i naše tijelo gubi energiju koju je imalo, smanjuje se rad srca te postajemo umorni i nervozni još više nego što smo bili prije konzumacije pića. Osim toga, nakon nekog vremena redovne konzumacije pića, u našem mozgu stvara se ovisnost. Energetska pića sama po sebi, nisu veliki problem. Veći problem nastaje kada se miješaju s alkoholom, što se sve češće prakticira kod mladih. U takvim okolnostima, zna doći i do smrtnih slučajeva. Dr. Višić povukao je zatim i paralelu s marihuanom, koja se, kao i energetska pića, predstavlja kao nešto što nije jako opasno za nas. Marihuana, kao i energetska pića, ima velik utjecaj na naš mozak i mijenja našu psihu. To je već dovoljno da znamo kako je nešto loše za nas i kako bismo trebali razmisliti dva put prije uzimanja.

ZAKLJUČAK

Svoje zanimljivo, ali pomalo i opominjuće, predavanje dr. Vitomir Višić zaključio je mišlju: »Nemojte misliti tuđom glavom, mislite svojom!« Nadam se da ćemo ovu pouku zapamtiti i primjenjivati u svagdanjici te da ćemo se doista kloniti energetskih pića ili ih bar smanjiti na minimum. Naravno, ne smijemo dopustiti da sebi naštetimo zbog utjecaja drugih, pogotovo ako znamo da nešto nije dobro za nas. Trebamo ostati vjerni sebi i učiniti ispravnu stvar – reći ne! Na kraju, u ime učenika hvala svima u Klasičnoj za provedbu projekta Civilizacije ljubavi i dr. Vitomiru Višiću na ovom zanimljiovm, poučnom i poticajnom predavanju

Paula Kalcina, 1.a

 
 

Share this Post