Tradicionalno – Cvjetnica u Rimu

14. – 20. travnja 2011.

HODOČAŠĆE MLADIH ZADARSKE NADBISKUPIJE

(PADOVA – ASIZ – RIM)

 

Odredište za četrdesetak klasičara i ove je godine, već tradicionalno, bio Rim – Cvjetnica u Rimu. Naime,  među mnoštvom mladih koji su iz raznih zemalja stigli u Vječni grad, na Nedjelju muke Gospodnje 17. travnja 2011., bilo je stotinjak mladih iz Zadarske nadbiskupije, a  među njima i četrdesetak učenika naše škole.

 

Papa Benedikt XVI. predvodio je na Cvjetnicu svečanu sv. Misu, kojoj je prethodio blagoslov maslinovih grančica i procesija. Svetoga Oca Benedikta XVI. pozdravili smo iz prvih redova, dok je desetak naših učenika imalo čast nositi palmine grančice u procesiji sa Svetim Ocem te tako predstaviti školu, svoju Nadbiskupiju i Domovinu.

Sveti Otac se u propovijedi zapitao što znači hodočastiti s Isusom? Upozorio je kako čovjek želi postati sličan Bogu, ali mu u tome ne pomažu ni velika dostignuća, ni ljudska snaga. U tome mu je potrebna Božja snaga, a to je ljubav. Samo ljubav i vjera u Boga omogućuje nam pobjedu nad sebičnošću, laži i čežnjom za vlašću. Napredak nije povećao samo dobro, već i zlo. U stanju smo letjeti, gledati se i razgovarati s jedne strane svijeta na drugu. Ipak, snaga gravitacije je sve snažnija. Snage zla, kao oluje, ugrožavaju povijest. Tehnički nas napredak uvijek ne oslobađa. Čovjek ostaje i dalje ograničen u svojim sposobnostima. Dosta je pomisliti na katastrofe, koje su posljednjih mjeseci pogodile čovječanstvo, a  i dalje pritišću.

Pozdravljajući, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, mnoštvo mladih koji su se iz raznih krajeva svijeta, posebno iz Italije, Španjolske i Poljske okupili u prigodi proslave Biskupijskog dana mladih na Trgu sv. Petra, Papa im je izrazio dobrodošlicu na Međunarodni susret mladih koji će se održati od 16. do 21. kolovoza u Madridu.

Na kraju se obratio Kolumbijcima, koji će na Veliki petak obilježiti Dan žrtava nasilja, pozvavši ih da se odazovu i sudjeluju u tom duhovnom pothvatu. Moleći Božji zagovor za taj dragi narod, Papa ih je pozvao na obraćenje, pokoru i pomirenje kako bi u toj južnoameričkoj zemlji napokon nestalo nasilje i prevladao mir. Naime, već 40 godina vode se oštre borbe između gerilaca, paravojnih i policijskih vojnih snaga. Svakodnevno se događaju otmice, ubojstva i progoni, a ne poštuje se više ni crkvene ljude.

Sa svojim smo voditeljicama posjetili i važnije znamenitosti Padove, Asiza i Rima. U Padovi smo posjetili baziliku Sv. Ante Padovanskog te svetište Sv. Leopolda Mandića dok smo se u Asizu divili bazilikama Sv. Franje i Sv. Klare te istovremeno uživali u tišini njihovih grobova gdje smo molili i vapili za naše obitelji, Domovinu i naše generale koji su podvrgnuti mučnom i čudnom sudskom procesu, odnosno progonu u Hagu. S izrazitim zanosom sudjelovali smo na sv. Misi koju smo slavili u biskupijskom svetištu „Madonna della Corona“ smještenom među stijenama Monte Balda na visini od 700 metara. Ovo hodočasničko mjesto privlači kako svojim vanjskim tako i unutrašnjim izgledom, a osobitost je njegova izgleda, divljenja i čuđenja ugrađenost u stijeni koja završava velikim stubištem.

Vrativši se kućama još uvijek nam odzvanjaju riječi kojima je Papa pozvao mlade da sazriju u čvrstoj vjeri utemeljenoj na Kristu koji je jamstvo spokoja: „budite svjedoci kršćanske nade, u doba globalizacije koje radije zanemaruje Boga ili ga stavlja na stranu…“ Postoji, naime, snažna struja laicističke misli koja Boga želi ukloniti iz života ljudi i društva, te predočiti i pokušati stvoriti neki ‘raj’ bez Njega. Ali, iskustvo nas uči da svijet bez Boga postaje ‘pakao’ (…) Naprotiv, tamo gdje pojedinci i narodi prihvaćaju Božju prisutnost, gdje ga štuju u istini i slušaju Njegov glas, tamo se konkretno gradi civilizacija ljubavi – napomenuo je Sveti Otac. Potrebno je imati osjetljivi odnos s Isusom, potrebno je naučiti osjetiti njegovu prisutnost, bez obzira na brojne Isusove slike koje danas kruže i koje se predstavljaju kao znanstvene. Takav se odnos može razviti u molitvi, u sakramentalnome životu, u služenju siromašnima – istaknuo je Papa te pozvao mlade da u Europi koja treba ponovno pronaći svoje kršćanske korijene, i općenito na planetu, u ovome vremenu globalizacije, budu svjedoci kršćanske nade.

U skladu s geslom sljedećega Svjetskog dana mladeži „Ukorijenjeni i nazidani u Kristu, čvrsti u vjeri“ sveti Otac je istaknuo: «Osjećajte ga (Krista) kao pravoga Prijatelja s kojim možete zajedno ići svojim životnim putem. U njegovoj ćete se blizini moći hrabro i s nadom suočavati s teškoćama, problemima, pa i razočaranjima i neuspjesima. Stalno vam se daju lakši prijedlozi, ali sami primjećujete da se pokazuju lažnima, ne daju vam mir i radost. Samo nam Božja Riječ pokazuje istinski put.“

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post