Tjedan dana u ljetnoj školi engleskog jezika

»UJEDINJENI JEZICI« U BATHU

Engleska, nova lica, hrpa dogodovština, nezaboravne uspomene, sve što sam stekao u tjedan dana, ostat će mi u najljepšim sjećanjima. Languages United pružio mi je priliku da se poboljšam u svom znanju engleskog jezika, ali na kraju dobio sam puno više od toga: stekao nezaboravna iskustva, prijateljstva i vještine koje su me učinile boljim čovjekom i koje će me pratiti na mom životnom putu. Zahvaljujem svojoj Klasičnoj gimnaziji i Languges Unitedu što su mi pružili ovu priliku te se veselim njihovoj mogućoj daljnjoj suradnji.

 

PRVI PUT U AVIONU

U nedjelju, u 10 sati iz Zračne luke Split započelo je moje nezaboravno putovanje u Englesku. Novo iskustvo letenja te udaljenost od 10 000 metara iznad površine ostavila me je bez riječi. Kroz skučeni prozorčić zrakoplova pozorno sam pratio naše putovanje preko Europe do Engleske, pomalo zbog straha ali više zbog prekrasnih krajolika koji su se odvijali ispod krila zrakoplova. Nakon jednog sata leta, što se meni činilo kao pet minuta, našli smo se iznad engleske obale odakle smo zakrenuli prema jugozapadu Velike Britanije i gradu Bristolu, gdje se nalazi svjetski poznata zračna luka.

 

BATH i »LANGUAGES UNITED«

Nakon slijetanja, uzeli smo prtljagu i brzo se uputili prema čuvenom engleskom prijevoznom sredstvu, crvenom double-decker autobusu koji nas je prebacio u Bath. Bio sam pritom iznenađen krajolikom, njegovim intenzivnim zelenilom te zelenim površinama kojima kao da nikako nismo mogli pobjeći. Nakon petnaestominutne vožnje našli smo se u Bathu, jugozapadnom gradiću smještenom u dolini rijeke Avon. Bath je dobio ime po svojim antičkim rimskim toplicama koje su do dandanas očuvane u cijelosti. Prepun prekrasnih građevina gregorijanskoga stila, Bath je uz Veneciju jedini grad koji je čitav pod UNESCO-vom zaštitom svjetske baštine. U središtu nalazi se malena škola jezika, Languages United koju sam pohađao tjedan dana s ciljem poboljšavanja svog znanja British Englisha te cjelokupne engleske kulture. Bio sam pomalo zbunjen dok smo šetali prema kući naših domaćina: svi ljudi koje smo sretali, govorili su engleski, što je mojoj glavi bilo još teško prihvatiti, te su svi bili mrvicu previše ljubazni. Potpuni neznanci pozdravljali su nas te za bilo kakvu sitnicu se zahvaljivali. Nakon takvog čudnog iskustva već sam se pribojavao kakvi će nam domaćini biti. Gostoljubivi par u mirovini, Carterovi, primili su nas u svoju tipičnu englesku kuću, sa strmim i uskim stepenicama, nagomilanu knjigama i prepunim ormarićima čaja. Malo su nam ispričali o svom bogatom životnom iskustvu i prvi nam dan pokazali put prema Langauges Unitedu.

RADNI DIO

Na ulazu nas je srdačno dočekalo osoblje te odvelo prema glavnoj prostoriji, gdje su se nalazili svi učenici i njihovi mentori. Tu su se nalazile skupine Talijana, Rusa, Španjolaca, Portugalaca, Nijemaca… i naravno dva Hrvata: moj mentor prof. Neven Nižić i ja. Prvo smo pisali testove te prema njihovim rezultatima bijasmo podijeljeni u skupine. Ja sam završio u skupini koja je imala najviše Rusa te sam se bez problema odmah sprijateljio s njima. Nakon kratkog upoznavanja s našom razrednom profesoricom krenuli smo s predavanjima koja su trajala sat vremena, s 15 minuta odmora i to u prostoriji punoj društvenih igara sa stolom za tenis koji su Talijani svakodnevno zauzimali, od ponedjeljka do petka. Naglasak je bio na radu u parovima, međusobnoj komunikaciji te iznošenju vlastitih mišljenja i ideja. Predavanja su mi bila zabavna, poučna te motivirajuća u mom daljnjem istraživanju engleskog jezika. Tijekom radionica upoznao sam mnogo učenika iz različitih zemalja te se sprijateljio s njima.

 

SOMERSET I LONDON

Posljednje predavanje u danu bila bi priprema za nadolazeću poslijepodnevnu aktivnost, a moje dvije omiljene, koje ću zauvijek pamtiti, bile su posjet safarija u Somersetu, gdje sam  prvi put vidio afričkog diva, žirafu te strašnog kralja džungle, lava. Druga jest posjet i razgled svjetske metropole – Londona, kojim smo hodali nekoliko sati, upoznavali njegovu ljepotu te posjetili poznate značajke poput Buckinghamske palače, rijeke Temze, Big Bena, The Gherkina… Naravno, nakon što smo dovršili program, morali smo se malo opustiti uz zabavu. Prva je bila James Bond Night, kada su se svi obukli u svoju najotmjeniju odjeću te družili uz priču, igre i pjevanje, a druga je bila u otmjenom studentskom disku gdje sam otkrio svoje najbolje plesne pokrete i nezaboravno se zabavio.

 

PREDUHITRIO SAM GA!

Zadnji sati ovotjednog programa, u petak, prolazili su kroz smijeh i zabavu, atmosfera u modroj učionici bila je vedra i opuštena jer su se donedavni neznanci, iz različitih kultura, država te jezika, sprijateljili te kroz nezaboravni tjedan zabave, grupnog rada i edukacije postali složni prijatelji. No, mene je potajno hvatala nervoza koja je rasla kroz cijeli tjedan. Netom prije početka prvog predavanja, još pod euforijom novih iskustava i očaranosti, Batha, ja i moj mentor prof. Nižić dobili smo ponudu glavne direktorice Languages Uniteda Slavenke da na zadnji dan predavanja predstavimo našu zemlju nekakvom izvedbom. Prema izrazu lica svoga mentora uvidio sam da se sprema odbiti pa sam ga ja, prije nego što je uspio išta reći, preduhitrio i pristao. Luda i zahuktala glava nije znala u što se upušta. Nakon kratkog »breef meetinga« odluka je pala na izvedbu pjesme koja neće samo predstaviti Hrvatsku već i »naše rodno misto«, Zadar. Odlučili smo se za pjesmu Tomislava Ivčića, Zadarski kanal. Nismo znali kako ćemo se uvježbati jer nismo ponijeli nikakve instrumente. Na svu sreću jedan je od naših domaćina, Richard, glazbenik te nam je posudio svoju irsku flautu i akustičnu gitaru. Nakon dvodnevne prepirke tko će svirati gitaru i pjevati, moj se mentor iskazao i preuzeo tu ulogu na sebe, a mene je dopala flauta, instrument koji već dobro poznajem. U danu sasvim ispunjenom programom i obvezama uhvatili bismo mrvicu vremena za vježbu, ali ni približno dovoljno za pripremu nastupa.

ZADARSKI KANAL

Zadnji su satovi završili te smo se uputili u svečanu dvoranu. Dodjeljivale su se svakojake nagrade od najboljeg recitiranja pjesme pa sve do najboljeg kostima i najboljeg igrača kuglanja. Mogu s ponosom reći da sam i ja postao vlasnik jedne takve nagrade, točnije Star Student za sudjelovanje u fashion showu – modeliranje. Po završetku dodjele došao je red na pojedinačne izvedbe. Prije nego što sam bio svjestan, našao sam se sa svojim mentorom na pozornici. Nervoza me hvatala jer sam bio svjestan da nismo ni upola spremni koliko smo trebali biti, ali uz par dubokih udaha smirio sam se i krenuli smo u akciju. Uz malu improvizaciju i pokoju krivu notu, publika je bila oduševljena Zadarskim kanalom te su dvoranu rasplamsala svjetla mobitela koja su pratila ritam pjesme. Dobili smo ogromni aplauz na završetku te sam bio presretan što sam donio svoju nepromišljenu odluku. Iako nismo bili mnogobrojni kao Rusi i Talijani, te glasni kao Portugalci naša je izvedba bila najljepša jer je bila »izrecitirana« na hrvatskom jeziku.

 

NEZABORAVNO ISKUSTVO

Engleska, nova lica, hrpa dogodovština, nezaboravne uspomene, sve što sam stekao u ovih tjedan dana, ostat će mi u najljepšim sjećanjima. Languages United pružio mi je priliku da se poboljšam u svom znanju engleskog jezika, ali na kraju dobio sam puno više od toga: stekao nezaboravna iskustva, prijateljstva i vještine koje su me učinile boljim čovjekom i koje će me pratiti na mom životnom putu. Zahvaljujem svojoj Klasičnoj gimnaziji i Languges Unitedu što su mi pružili ovu priliku te se veselim njihovoj mogućoj daljnjoj suradnji.

 

 

Luka Krševan Nižić, 3.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post