Terenska nastava učenika trećih razreda

Krkom uzvodno

Petak, rane jeseni, 6. listopada ispostavio se kao idealan dan za našu terensku nastavu koja je obuhvaćala posjet Šibeniku, Kninu i Nacionalnom parku Krka gdje smo imali prilike vidjeti mnogo toga novog i zanimljivog. U pratnji svojih razrednika: prof. Suzane Bosak Peričić i prof. Hrvoja Madžara krenuli smo sa zadarskog kolodvora u osam sati prema Šibeniku i dalje Krkom uzvodno.

NAŠ SUSJED

Šibenik nas je dočekao sav u suncu na čijem je svjetlu njegov kamen izgledao još bjelji i sjajniji nego što je to u stvarnosti. Posjetili smo UNESCO-vo zlato – katedralu sv. Jakova, biser arhitekture našega genijalnog Jurja Dalmatinca. Razgledali smo unutrašnjost katedrale i divili se njenim ljepotama. Potom smo obišli staru jezgru grada koja je mnogima iz razreda već bila poznata jer je ipak Šibenik naš susjed, no bilo je i onih učenika koji su sada prvi put u Šibeniku pa im je pogled više lutao po šibenskim znamenitostima. 45 minuta slobodnog vremena iskoristili smo za nezaobilaznu jutarnju kavu, no nije bilo mnogo vremena jer nas je čekao Knin.

KNINSKA TVRĐAVA

Iz jednog kraljevskog grada u drugi! Od Šibenika smo do Knina u autobusu slušali razna predavanja povijesne, književne i vjerske tematike koja su održali učenici 3.a i 3.b razreda. Navest ćemo ovdje učenike i teme koje su nam predstavili: Dolores Šarić: Šibenski humanisti; Luka Vidović: Špiro Guberina – glumački portret Leon Dunatov: Ivan Aralica – životopis i  stvaralaštvo; Lovre Bujačić: Šibenski dječji festival; Marko Bralić i Noa Zara Botunac: Hodočašće kao izraz vjere. Kada smo stigli u Knin, prvo smo se popeli do kninske tvrđave i uživali u fenomenalnom pogledu na okolicu Knina kao i na prirodu koja okružuje tvrđavu. Znajući koliko je ovaj kraj povijesno značajan za Hrvatsku, taj je pogled dobio još i više na težini. Vrijeme brzo prolazi i već je jedan sat – dobili smo slobodno vrijeme za ručak, tako da ga je svatko iskoristio kako zna i umije. Brzo smo pronašli restorane ili pizzerije gdje smo utažili svoju glad.

NP KRKA

Naša posljednja destinacija bio je Nacionalni park Krka gdje smo uživali u prirodnim ljepotama i skrivenim blagom rijeke Krke te njezinim slapovima. Posjetili smo prvo Eko-kampus Krka gdje smo mogli još toga naučiti o rimskoj povijesti te bioraznolikostima ovog nacionalnog parka. Šteta što je bilo tako malo vremena pa nismo stigli vidjeti sve što Krka nudi, nego tek dio njezinih ljepota, no možda je to i poziv da se nekom drugom prilikom vratimo ovdje, makar i u osobnom aranžmanu. Na povratku smo još zastali i u glasovitom amfiteatru Burnum, gdje je, eto, baš ovoga ljeta, zbog iznimne akustike i posebnog ugođaja, koncert održao Matija Cvek. Prije povratka kući samo jedan pogled na prekrasne Manojlovačke slapove i.. na kraju što reći? Hvala svima koji su osmislili i proveli ovu terensku nastavu te, naravno, kad bi nam se pružila prilika, sigurna sam da bi većina učenika ponovno posjetila ove lokacije.

Ema Skroče, 3.a

 
 

Share this Post