TERENSKA NASTAVA UČENIKA TREĆIH RAZREDA

Diljem Dalmatinske zagore

 

Trećaši su se u ponedjeljak, 28. 10. 2019. uputili na jedno zanimljivo putovanje: na terensku nastavu u prelijepu Dalmatinsku zagoru. Glavni cilj ovoga putovanja bio je upoznati i posjetiti najvažnije gradove tog kraja: Imotski, Sinj, Drniš i Knin; prirodne ljepote, geografska obilježja, povijesni razvoj i kulturne prilike. Pritom su na nas budno pazili naši razrednici: prof. Hrvoje Madžar i prof. Šime Šuljić, a s brojnim »zagoračkim« obilježjima i zanimljivostima upoznao nas je vodič Branimir.

 

IMOTSKI I »MUSTANG«

U jutarnjim satima uputili smo se prema Imotskom, gradu poznatom po Crvenom i Modrom jezeru. Za vrijeme vožnje prema »imotskim jezerima« slušali smo referate učenika iz hrvatskog, geografije, povijesti i vjeronauka koji su nas upoznali s najvažnijim značajkama ovog kraja. A što se tiče jezera, ono krije jednu tajnu, naime, kamenje je nemoguće ubaciti u jezero zbog strujanja vode jezera koje kamenje vuče prema hridima. Nakon neuspješnih pokušaja bacanja kamenja uputili smo se prema ranču »Mustang«. Za manje od sat vremena stigli smo na idilično seosko gospodarstvo,gdje su nas gostoljubivo dočekali djelatnici ranča koji su nas poslužili domaćim ukusnim ručkom. Uzbuđeni i siti, imali smo mogućnost doživjeti jedno nezaboravno iskustvo, jahanje konja. Slobodno vrijeme na ranču svatko je iskoristio po svojoj želji, netko jašući konje, netko igrajući badminton, a netko u bućanju s profesorima.

 

SINJ

Nakon iscrpnog i nezaboravnog boravka u prirodi uputili smo se prema središtu Cetinske krajine, gradu Sinju. Šetnjom po ulici, koja je ljeti atraktivno alkarsko trkalište i razgledavajući povijesnu jezgru Sinja i kulturnih spomenika, stigli smo do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Crkva Gospe Sinjske znamenito je marijansko svetište u Sinju u kojoj se nalazi slika Gospe Sinjske, naslikana u 15. ili 16. stoljeću. Sliku su Sinjani okrunili krunom u znak zahvalnosti za pobjedu nad Turcima. Spokojna i veličanstvena crkva, uokvirena reljefnim brončanim vratima, koja su djelo akademskog kipara Stipe Sikirice, dominira glavnim gradskim trgom. Nakon kratkog razgledavanja crkve popeli smo se na Kamičak, brežuljak u središtu grada na kojem se nalazi nekadašnja mletačka tvrđava sa zvonikom s koje se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. Spuštanjem s Kamičaka prema središtu grada stigli smo do alkarskih dvora gdje se nalazi i Muzej Sinjske alke. U muzeju smo mogli vidjeti kratki film o samom nastanku Sinjske alke te nas je stručno osoblje provelo muzejskim postavom koji uključuje mnoštvo odora i opreme sinjske alke. U večernjim satima, puni dojmova, krenuli smo prema Trilju u kojem je bio smješten naš hotel.

 

Zara Šare, 3.a

HIDROELEKTRANA PERUĆA

Odmoreni i siti, oko osam sati ujutro uputili smo se prema autobusu i krenuli prema Perućkom jezeru.  Za vrijeme vožnje dvije su učenice iz 3.b razreda održale referat o rijeci Cetini i rekle neke općenite informacije o samom Perućkom jezeru. Kad smo stigli na odredište, dočekao nas je djelatnik Hidroelektrane Peruća te nam detaljnije objasnio nastanak hidroelektrane i Perućkog jezera te njihovu važnost i ulogu. Proveo nas je po unutrašnjosti hidroelektrane, pokazao njezine sastavne dijelove i objasnio kako se i na koji način energija vode pretvara u električnu energiju. Bilo je zanimljivo uživo vidjeti sve složene procese nastanka električne energije koja je postala neophodna za život u današnje vrijeme.

 

IZVOR RIJEKE CETINE

Nakon zanimljivog obilaska i razgledavanja hidroelektrane i Perućkog jezera uputili smo se prema izvoru rijeke Cetine kod mjesta Vrlike. Kad smo stigli na izvor, krenuli smo u razgledavanje te prirodne ljepote i uživali smo u bujnom zelenilu, okolini, cvrkutu ptica i svježem čistom zraku. Proveli smo dovoljno vremena u prirodi kod izvora kako bi se opustili i uživali te smo ujedno razgledali jezero Glavaš i vidjeli crkvu sv. Spasa. Svima nam je dobrodošao na neki način jutarnji boravak u prirodi koji je svatko po želji iskoristio i opustio se na suncu pored izvora rijeke Cetine uz zajedničko druženje.

 

IZVOR RIJEKE KRKE

Puni lijepih dojmova, nastavili smo svoju terensku nastavu vožnjom prema gradu Kninu, koji obiluje kulturno-povijesnim spomenicima te prirodnim atrakcijama. Jedna je od prirodnih atrakcija slap Krčić, koji se nalazi na samom ulazu ili periferiji grada Knina neposredno uz izvor rijeke Krke. Slap je visok 22 metra te zbog njegove presušenosti nismo mogli vidjeti kako pada, no to nas nije spriječilo u razgledavanju i divljenju njegovoj visini i prirodnoj ljepoti. U Kninu smo ručali te kada smo bili siti, dobili smo slobodno vrijeme te ga iskoristili za odmor i razgledavanje gradske jezgre: trga i nekih kulturno-povijesnih spomenika.

 

MANOJLOVAČKI SLAP

Nakon grada Knina i slapa Krčića nastavljamo putovanje prema Nacionalnom parku Krka, ujedno i našoj posljednoj destinaciji. Za manje od pola sata stigli smo do NP Krka. Pola kilometra nizvodno od Brljana, gdje rijeka Krka radi oštar zaokret, ruši se Manojlovački slap, najviši i, kako mnogi misle, najljepši slap rijeke Krke. Svojom nas je visinom, ljepotom i brzinom pada zadivio i oduševio. Proveli smo neko vrijeme na uzvisini promatrajući slap i uživajući u ljepotama prirode oko nas. Svako razgledavanje ove terenske nastave obilježili smo zajedničkom fotografijom pa tako i ovo posljednje, koje me je najviše oduševilo zbog jedne od najljepših prirodnih ljepota NP Krka, Manojlovačkog slapa. Pomalo umorni vratili smo se u autobus koji nas je poveo prema Zadru. U opuštenoj i veseloj atmosferi sređivali smo svoje dojmove s terenske nastave i unaprijed se radovali sljedećem zajedničkom putovanju.

 

Veronika Marketin, 3.b

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post