TERENSKA NASTAVA UČENIKA DRUGIH RAZREDA

Liko diko!

I dok su nam još živa sjećanja na prvu terensku nastavu u Saloni i Splitu, jer nije od nje prošlo ni pola godine, već nam je pred vratima i naša druga terenska nastava. Ove nas godine put vodi u Liku: 2.a i 2.b, u pratnji razrednice Suzane Bosak Peričić i prof. Vanje Bajlo, kreće u petak, 14. listopada prema Lici. Na žalost nije s nama mogao biti razrednik 2.b, prof. Hrvoje Madžar koji se baš tada hrvao s koronom.

TERENSKA JE NASTAVA – NASTAVA!

U osam sati ujutro krećemo prema našem prvom odredištu blizu gradića Drežnika. Na putu do njega učenici su za vrijeme vožnje u autobusu prezentirali zanimljive činjenice o Lici i Gorskom kotaru: od povijesnih događaja, crkava pa sve do političara i pisaca. Terenska je nastava – nastava, nije običan izlet jer učimo i upoznajemo Hrvatsku od njene geografije, povijesti do kulture i umjetnosti, kako sami uz mentorstvo svojih profesora, tako i od vodiča na terenu.

BIOLOGIJA NA TERENU

Nakon neduge vožnje stižemo na prekrasni ranč Dolina jelena, od vodiča saznajemo zanimljive činjenice o jelenima kao primjerice da postotak masnoće jelenova mlijeka iznosi skoro 20%. Svakako su jeleni glavna atrakcija ranča, no vidjeli smo i druge životinje koje tako često ne možemo vidjeti kao što su crne svinje, konji… Sve u svemu pravi sat iz biologije na terenu!

JEDINI PEĆINSKI PARK U EUROPI

Nakon što smo se odmorili i uživali u okusima ličkih kobasica i drugih domaćih suhomesnatih delicija, naša druga destinacija bio je Pećinski park Grabovača u blizini općine Perušić. No, iako smo svi padali kao kruške u pećini zbog klizavosti, ipak smo bili oduševljeni njenom unutrašnjošću. Teško je sve opisati i dočarati, fotografije će to bolje oslikati, no svakako bilo bi najbolje da Grabovaču doživite i iskusite u stvarnosti! Zanimljiva je činjenica da je ova pećina jedini pećinski park u cijeloj Europi što je boravak u njoj učinilo još više primamljujućim.

BAR TRI DANA!

Dan ispunjen događanjima brzo prođe i naša se terenska, nažalost, bliži svome kraju pa smo se nakon posjeta pećini uputili kući. Iako nam je nedostajao razrednik 2.b razreda, profesor Hrvoje Madždar, tu je bila profesorica Vanja Bajlo koja nam je prekrasnim pjevanjem podigla cjelokupno raspoloženje u busu. U Zadar smo stigli oko 18 sati, a budući da smo svi s osmjesima na licima završili ovogodišnju terensku nastavu, može se slobodno zaključiti kako jedva čekamo sljedeću i neka traje bar tri dana!

Marinela Bajuk, 2.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post