Terenska nastava u Zagreb, 4.a i 4.b

Petak, 6. listopada bio je dan za terenske nastave. Mi, maturanti, učenice i učenici 4.a i 4.b razreda uputili smo se u Zagreb, u posjet Hrvatskom saboru i Kući Europe, u pratnji prof. politike i gospodarstva Klaudije Vučetić i prof. grčkog jezika Tee Radović.

Krenuli smo u osam sati ujutro sa starog kolodvora na Poluotoku. Vrijeme u Zagrebu bilo je sunčano i toplo.

Prvo smo posjetili Hrvatski sabor i nazočili sjednici. Sjedili smo na galeriji i odmah po dolasku, srdačno nas je pozdravio potpredsjednik Sabora Željko Reiner, a pljeskom su ga popratili prisutni zastupnici. Nakon petnaestak minuta slušanja, uputili smo se dalje u razgledavanje Sabora. Vodila nas je voditeljica Sanja. Odvela nas je u dvoranu za sastanke koja je bila ukrašena naslikanim portretima dosadašnjih predsjednika Sabora i prilično impresivnom slikom Hrvatskog sabora nakon donošenja Božićnog Ustava, 22.12.1990. Nadalje, prolazili smo hodnicima u kojima su bili kipovi poznatih hrvatskih velikana: Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ante Starčevića i drugih. Za kraj, fotografirali smo se na stepenicama i tako završili „saborsko“ putovanje.

Nakon toga, posjetili smo Kuću Europe. Imali smo predavanje o Europskoj Uniji i poticajni govor o glasovanju:  Želimo li doista da manjina odlučuje o sudbini većine, pa i nas samih? Predstavili su  pogodnosti i za nas mlade, DiscoverEU, Erasmus + , volontiranje. Posebno zanimljiva tema bila je vezana za DiscoverEU. Svake godine određena generacija, ove godine su djeca rođena 2005., dobiva priliku putovati Europom i istraživati ju, a mi sve što trebamo je slikati se na lokacijama koje odredi plan. Prijavite se, nova iskustva su iza ugla! Kao uspomena na Kuću Europe mogli smo uzeti bilježnice, knjige i olovke.

Završivši i taj posjet, imali smo na raspolaganju malo više od tri sata. Iskoristili smo ih za ručak, razgledavanje grada, kupovinu, ali neki i za posjet rodbini. Neki su bili u Muzeju čokolade u blizini Cvjetnog trga. Preporučam skatkoljupcima! Okupili smo se u 18 i 45 na Tomislavcu i krenuli prema našem dragom Zadru!

                                                                                                                                 Nora Miletić, 4.b

 
 

Share this Post