Terenska nastava prvih razreda

Antička Salona i Split

U petak, 6. listopada 2023. mi, učenici prvih razreda posjetili smo Salonu i Split te tako uplovili u novu školsku godinu u radnom, ali i zabavnom, izvanškolskome okruženju. Pratnja su nam bili: voditeljica puta prof. Ines Rakvin, pedagoginja s. Ana Lipovac te razrednici 1. a i 1. c – prof. Mario Marman i prof. Ivana Miočić.

„PUTNI“ REFERATI I SALONA

Naše putovanje u Split započelo je u 8 h. Polazište je bilo s kolodvora Zadar, svi smo se ukrcali u autobuse i započeli našu terensku nastavu. U Split i Solin išli su samo 1. razredi srednje škole, a krenuli smo dvama autobusima; 1. b i 1. c išli su velikim autobusom, a 1. a je bio u malom autobusu. Neki učenici trebali su napisati referate na brojne teme koje su bile vezane uz naše putovanje u Split, tako da smo putovanje do Splita započeli čitanjem naših referata. Osim referata, u autobusu smo se lijepo zabavljali s našim profesorima koji su bili tu za nas za sve što nam je bilo potrebno. Dok smo se zabavljali i slušali referate, krenuli smo prema Solinu (Saloni). Salona je bila antička metropola rimske provincije Dalmacije, a na ovoj terenskoj naučili smo mnogo novih podataka o njoj. Također, u Saloni smo posjetili muzej Tusculum. Tu je zgradu dao sagraditi don Frane Bulić povodom prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju.

SPLIT, ARHEOLOŠKI MUZEJ I DIOKLECIJANOVA PALAČA

Nakon šetnje i razgledavanja Salone te Tusculuma zaputili smo se prema Splitu. U Splitu smo najprije razgledali Arheološki muzej gdje smo vidjeli materijalni odraz prošlosti llira. U dvorištu i muzeju mogli smo vidjeti kamene spomenike iz rimskoga, grčkog i srednjovjekovnog razdoblja. Bilo nam je zadivljujuće gledati ovaj muzej, pogotovo brončanu Artemidinu glavu i pretpovijesnu građu. Nakon muzeja šetnjom smo se uputili prema katedrali sv. Duje (Dujma) koja je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače u Splitu i prvotno je bila carski mauzolej. Pred katedralom smo također poslušali nekoliko referata naših učenika koji su bili vezani uz sv. Duju (Dujma) i Dioklecijanovu palaču. Nakon cjelokupnoga razgledavanja došlo je na red slobodno vrijeme koje smo svi iščekivali jer smo bili dosta umorni. Slobodno vrijeme iskoristili smo zabavno i kvalitetno. Naravno, svima nam je bilo lijepo vidjeti ljepote Splita.

POVRATAK U VESELOME RASPOLOŽENJU

Nakon slobodnog vremena, našoj se terenskoj bližio kraj. Ukrcali smo se svatko u svoj autobus i krenuli prema Zadru. Povratak nam je bio odličan. Slušali smo pjesme koje su puštali naši DJ-i – Niko i Zvone. Svi smo razgovarali o dojmovima iz Splita, pjevali smo, smijali se i, naravno, sve to s našim profesorima bez kojih ovo ništa ne bi bilo ovako uzbudljivo i nezaboravno. Polako smo se približavali Zadru i tako se našoj terenskoj nastavi približavao kraj. Moramo pohvaliti i našeg vozača koji nas je tu i tamo nasmijavao svojim vicevima. Ovo je bila definitivno  nezaboravna terenska nastava za početak školske godine i odlična prilika da se sa svima upoznamo i zbližimo. Također, bila je nezaboravna i zbog naših profesora koji su nam bili (malo je reći) odlična pratnja. Sigurni smo da će nam naša prva terenska nastava ostati zauvijek u lijepome sjećanju!

Lucija Bajuk i Mila Dragović, 1. c

 
 

Share this Post