TERENSKA NASTAVA PRVAŠA

 NAUČILI SMO KAKO I KAMENJE GOVORI (Saxa loquuntur)

 

Sve je počelo sunčanog jutra kada smo se i mi – učenici prvog razreda okupili na kolodvoru te zajedno s našim profesorima krenuli ‘u akciju’. U autobusu smo počeli s našom prvom nastavom na kotačima. Vrijedni učenici izlagali su svoja remek djela (referate).

Za ‘tren oka’ smo stigli u Salonu. S vodičem smo prohodali kroz njezinu povijest. Saznali smo da je bila najveći antički grad na istočnoj obali Jadrana, a u 2.st – luka ilirskih Delmata. Prvi povijesni spomen Salone vezan je uz 119. pr. Kr. kada je rimski potkonzul Lucije Cicilije Metel nazvan Dalmatik jer je on u Rimu proslavio trijumf. Sve je vrvilo od životopisnih ostataka znamenitih građevina kao što su: glavni ulaz u baziliku ispred kojeg je pohranjena jedna grkinja, Episkopalni centar, Porta Caesarea, amfiteatar i mnoge druge. Razumjeli smo što znači, u školi naučena sentenca „Saxa loquuntur“.

Čuvši o don. Frani Buliću posjetili smo njegovu spomen sobu koja se nalazi u Tusculumu. Vidjevši sobu ostali smo bez daha te smo se zahvalili i potpisali u jednu podeblju knjigu (kakvu nadamo se nećemo imati za lektiru). Na radost svih nas uslijedio je odmor u Splitu gdje je krenula žestoka potraga za hranom. Međutim, sve što je lijepo kratko traje te smo morali nastaviti s nastavom.

Krenuli smo i ‘brzinom munje’ došli u Arheološki muzej. Tamo nas je dočekala kustotica koja nas je vodila te pokazivala eksponate. Imali smo prigodu vidjeti njihove razne zbirke kao npr. prapovijesnu, grčko-helenističku, rimsko-provincijalnu, srednjovjekovnu, kasno-antičku, zbirku natpisa, numizmatičku zbirku itd. Bilo je tu mnogo keramičkih, željeznih i brončanih predmeta, kamenih spomenika, nadgrobnih ploča, fotografija, karata i novčića.

Uvijek (naravno) željni znanja došli smo u autobus gdje je slijedio ”Kviz” kako bi utvrdili novostečena saznanja o Saloni i Splitu te kako bi uvjerili profesore da smo ipak nešto slušali i naučili. Borba je bila žestoka i neizvjesna ali pravedna. Pobijedio je naš razred 1.a. Ipak, profesorica Sandra nam je svima podijelila slatke nagrade.

Nastavu je, na svu sreću, prekinulo stajanje na odmorištu Krka. Ubrzo smo se vratili u autobus te krenuli prema Zadru. Pozitivna atmosfera se nastavila.

Tijekom ove terenske nastave svi skupa smo se bolje upoznali. Također, usvojili smo i neka nova znanja… No, najvažnije od svega je da smo se zabavili i uživali. Radujemo se drugim sličnim sadržajima koje nam škola priređuje.

 Nikolina Bajlo i Marta Barišić 1.a

 

 
 

Share this Post