Terenska nastava iz kemije

PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Terenska nastava uvijek je otkrivanje novih informacija i stjecanje novih znanja u neposrednoj životnoj stvarnosti.

Dana 25. ožujka 2014. učenici trećeg razreda naše škole imali su skraćeni nastavni dan. Obzirom da se stalno žalimo kako nam nastava traje jako dugo, naša profesorica iz kemije Željka Jadrošić, odlučila nas je „počastiti“ terenskom nastavom, onim oblikom izvanučioničnog stjecanja znanja, novih iskustava, zadovoljavanja naše intelektualne razoznalosti. Nakon četvrtog školskog sata hitro smo se išuljali iz škole. U sklopu nastavne teme “Zaštita okoliša” uputili smo se prema javnom sustavu odvodnje Grada Zadra.

Točno na vrijeme svi smo se našli pred glavnom zgradom Odvodnje. Valja priznati da smo očekivali više neugodnih mirisa, no imali smo sreće što je vani bilo svježe pa se i nisu tako jako osjetili. Dok smo s nestrpljenjem čekali voditeljice, promatrali smo kamione kako ulaze i izlaze. Bili su to kamioni za odvoz „običnog“ smeća ali i veliki plavi kamioni koji se koriste za pražnjenje septičkih jama.

Uskoro je došla i  voditeljica koja nas je uputila u glavnu zgradu Odvodnje. Uvela nas je u prostoriju u kojoj nam je pomoću prezentacije dočarala sve što se svakodnevno, od 00 do 24 sata događa u pogonima Odvodnje. Saznali smo kako je u prošlosti, točnije tijekom 18. st. postojala mreža kanala otpadnih voda koja je tu vodu izravno vodila u more, bez ikakvih pročišćavanja. Takav način „zbrinjavanja“ otpada uzrokovao je zagađenje mora i bio razlogom nesnosnog smrada. Danas u Zadru takvih problema nema, rekla je. Znamo da se kupamo na plažama gdje je more visoke kvalitete i čistoće , nadodala je, a to pogoduje turizmu i naravno nama, stanovnicima grada. Da bi održavali takvu čistoću mora, u Zadru postoje dva sustava odvodnje: sustav odvodnje Centar, kojega smo posjetili te sustav odvodnje Borik. Ukratko, crpne postaje dijelom pročišćavaju mehaničkim putem otpadne vode i prebacuju ih na daljnje čišćenje i na kraju na duge podmorske ispuste. Otpadne vode koje su prošle kroz cijeli sustav pročišćavanja ispuštaju se na točno određenim dijelovima u moru kako ne bi bile opasne za čovjeka i okoliš.

Nakon što smo pobliže upoznali način rada u Odvodnji, krenuli smo u razgled svih tih pogona u etapama pročišćavanja otpadnih voda. Na početnim fazama, smrad je bio intenzivniji, a u konačnici se u bazenu s pročišćenom vodom nije ni osjetio.

Ovakva pomalo neobična terenska nastava sve nas je iznenadila, ali i podučila novim stvarima koje se tiču svakodnevnog života, a nikada o njima ni ne razmišljamo. Zaključili smo kako možemo biti sretni što imamo razvijen sustav uređaja za pročišćavanje otpadnih voda što umnogome doprinosi kvaliteti življenja. Osim toga, ne manje bitno od navedenog, možemo se i bezbrižno kupati u čistom moru. Do kupanja i uživanja u ljetnim blagodatima još ćemo, ipak, malo pričekati.

 

Maja Čižmek Kovač, 3. a

 
 

Share this Post