TERENSKA NASTAVA IZ KEMIJE

Do zadarske Odvodnje i natrag

 

U petak, 15. travnja o. g., u 12:30 sati, točni kao i uvijek, našli smo se pred vratima Gradske odvodnje. Pod budnom palicom prof. Željke Jadrošić krenuli smo u „razgledavanje“. Na ulazu nas je dočekala draga gospođa koja nam je objasnila čime se bavi gradska odvodnja. Osim ove lokacije u blizini Gradskog groblja, u Zadru se pogoni za pročišćavanje nalaze još na Boriku i Diklu. Gradska odvodnja zaslužna je za razgradnju i pročišćavanje raznih otpadnih voda.

Proces obrade otpadne vode odvija se kroz dva stupnja nakon čega se voda otpušta u more, dok se proces obrade otpadne vode koja se nakon pročišćenja otpušta u rijeke, odvija kroz tri stupnja. Druga faza pročišćavanja sastoji se od niza bioloških, kemijskih i fizikalnih procesa koji imaju funkciju uklanjanja većine organskih tvari prisutnih u vodi, a neke od njih koriste se za proizvodnju bio-goriva.  Saznali smo da su surađivali s Institutom „Ruđer Bošković“, pri čemu su istraživali može li se u otpadnim vodama otkriti droga ili neke druge vrste opasnih tvari. One se nažalost, zbog stresnog načina života ljudi, koriste u lijekovima ili u namirnicama u kojima se često nalaze teški metali, različiti emulgatori, konzervansi i sl.

Nadajmo se da će se otkriti novi sistem pročišćavanja i zaustaviti kružno trovanje prirode. Nakon što smo utvrdili teoriju i posjetili njihov laboratorij došlo je vrijeme da se krene u „akciju“. Prostor u kojem počinje pročišćavanje zatvoren je hangar. Naravno, prije ulaska bili smo upozoreni na neugodne „mirise“. Manje hrabri ostali su vani dok je odvažni Mario Karadakić (3.a) ušao unutra i preživio prvu fazu! Obišli smo bazene druge faze, našli se na početku razgledavanja, sve ukratko ponovili i zadovoljno završili ovaj po mnogo čemu zanimljiv i poseban sat kemije.

 

Marta Knežević, III.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post