Terenska nastava drugih razreda

Oj, Liko, hrvatska diko!

Naša prva terenska u Splitu i Saloni bila je izvrsna. Nismo se ni okrenuli, a već je prošla godina dana i nova nam je terenska pokucala na vrata. Ove godine zaputili smo se u Liku. U petak, 6. listopada u 7:15 svi smo se sastali na autobusnom kolodvoru, a već u 7:30 zauzeli smo svoja mjesta  i krenuli. S nama su bili prof. Ratko Rušev i  prof. Slava Gadža. Nažalost razrednik 2.c razreda, Damir Sikirić nije mogao biti s nama te je razrednu ulogu preuzeo »privremeni razrednik«prof. Neven Nižić.

ZAPOČINJEMO REFERATIMA

Kao što to biva svake godine, tako su i ove godine učenici predstavljali svoje referate iz kojih smo saznali mnoge činjenice o Lici. Od povijesnih zanimljivosti i geografskih obilježja do važnih hrvatskih književnika. Bili su to radovi sljedećih učenica: Marisa Miočić: Krška polja u Lici, Nora Sturnela: Krbavska bitka, Paula Kalcina: Književno-kulturna ostavština Like u 15. st., Vita Župan: Književno stvaralaštvo Jure Turića, Nola Morović: Lika u djelima Josiap Draženovića, Ana Kostović: Ante Starčević, Dora Turčinov: Grga Rupčić i suvremeni lički književni krug i moja malenkost Nika Ivana Medić: Japodi. Nakon zanimljivih referata uz koje nam je vrijeme putovanja brzo prošlo stigli smo na ranč Dolina jelena.

DOLINA JELENA

Najprije nam je vodič predstavio ranč koji  broji 35 jedinki i 12 teladi, a s obzirom da je u ovom tijeku godine rika jelena imali smo priliku čuti kako se oni glasaju. Šećući se i obilazeći ovu dolinu, dobili smo jedinstvenu priliku druženja i hranjenja jelena, gdje smo se svi, moram priznati, dobro zabavili i nasmijali, pa čak i fotografirali s njima. Osim s jelenima, družili smo se i s konjima: Belom, Sokolom i Arapom. Arap je najstariji, ima 23 godine i on je jedno vrijeme bio terapeutski konj te pomagao djeci s posebnim potrebama. Bela ima 20 godina, a Sokol 8. Nakon obilaska imali smo pauzu za druženje gdje smo uživali u okusima ličkih kobasica i ostalih delicija koje nudi Lika.

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

Naše drugo odredište bio je Pećinski park Grabovača. Iako je put do pećine bio pomalo naporan, pećina nas je sve ostavila bez daha. Ova je špilja prva turistička špilja u Republici Hrvatskoj i prva špilja koja je službeno osvijetljena u turističke svrhe. Uz dozu opreznosti i spretnosti svi smo uspješno prošli špilju, a odmah nakon što smo završili,  dobili smo svojih sat vremena za ručak i kratku šetnju u Gospiću.

SMILJAN I NIKOLA TESLA

Zatim smo se zaputili u Smiljan, malo selo pored Gospića, poznato po tome što se u njemu nalazi rodna kuća Nikole Tesle, u čiju je čast podignut memorijalni centar. Nikola Tesla jedan je od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja u povijesti. Bez njegova otkrića izmjenične električne struje svijet ne bi bio ovakav kakvog danas poznamo. Prvo smo razgledali Teslinu ispitnu stanicu, gdje se nalazi Teslina zavojnica ili transformator. Neki su učenici čak imali priliku asistirati. Nakon zanimljive demonstracije bežičnog prijenosa električne energije pogledali smo dokumentarac o životu i djelovanju Nikole Tesle koji nas je zainteresirao svojim sadržajem te smo svi ponešto novo naučili. Nadalje, razgledali smo rodnu kuću Nikole Tesle. Prateći lentu vremena pažljivo smo slušali voditeljicu.

POSEBAN I NEOBIČAN

Nikola Tesla bio je uistinu poseban i neobičan. Volio je jako broj tri, do te mjere da je brojio svoje korake od kuće do ureda i ako broj nije bio djeljiv s tri, vratio bi se kući i krenuo iznova. Imao je i mnogo vizija o budućnosti. Prvu viziju imao je sa samo pet godina gdje je vidio da će ljudi letjeti. Kako je kao mali bio nestašan, odlučio se iskušati i s prozora je uz pomoć kišobrana skočio, no nije uspio letjeti. Danas to možemo povezati s avionima, gdje na neki način »letimo«. Imao je i vizije gdje je vidio da novine neće više biti u papirnatom obliku, a danas nam je sve izloženo na internetu, pa i novine. Osim interneta predvidio je i mobitele – rekao je kako ćemo svi jednog dana nositi crne kutijice koje će nas povezivati s ostatkom svijeta. I evo nas, danas nikud ne možemo poći bez svoji mobitela, kao da su postali dio nas. Zanimljivo je bilo vidjeti pisma i povelje koje je dobivao te funkcionalne primjere njegovih izuma kao što su okretno magnetsko polje, indukcijski električni motor, Teslina turbina i transformator.

PREMA ZADRU

To je bilo naše zadnje planirano mjesto u sklopu terenske nastave, nakon čega je slijedio povratak u Zadar. U autobusu je vladala sjajna atmosfera: pjevalo se i sviralo. Naše dvije učenice Paula i Lucija svojim su nas glasom sve zadivile, a i profesor Ratko pokazao je svoj glazbeni talent te uzeo gitaru u ruke i zapjevao. U ime drugaša zahvaljujemo svima koji su se potrudili organizirati ovakvu zanimljivu terensku nastavu i, naravno, već s nestrpljenjem iščekujemo sljedeću.

Nika Ivana Medić, 2.c

 
 

Share this Post