TERENSKA NASTAVA DRUGAŠA

18.10. 2018. u 8.00 sati okupili smo se ispred stare Tehničke škole u Zadru, gdje nas je  čekao autobus i naši voditelji: prof. Hrvoje Madžar, prof. Sanja Hanžek Bačkov i  voditeljica Andrea iz putničke agencije Magellan  te naš vozač. Pred nama je bila dvodnevna terenska nastava Rijeka-Otočac-NP Risnjak-Senj.

Ugodno smo se smjestili i  put započeli molitvom Gospodinu. Već na samom početku bilo je naznaka da će putovanje biti nezaboravno, jer odmah su krenule pjesme i prava atmosfera koja je vladala čitavim putem. Nakon kratke stanke na benzinskoj crpki, na autocesti, nastavili smo put do Otočca. Tamo smo prošetali pokraj brojnih spomenika posvećenih hrvatskim velikanima, braniteljima i naravno glagoljici te posjetili Muzej Gacke gdje nas je vodič upoznao s poviješću glagoljice, grada Otočca i općenito prošlošću Hrvata u Lici. Vidjeli smo i narodne nošnje kao i  predmete koje su koristili stari Ličani.

Nakon kratke stanke u Otočcu, uputili smo se u prelijepu prirodnu idilu, izvorište rijeke Gacke. Zelenilo, bujna vegetacija i brojne životinje krase taj seoski kraj. Tu smo  odsjeli na pravi lički ručak i kada smo bili siti, nastavili smo  put, do Senja. Izreka ,, Čuvaj se Senjske bure“ opravdala je svoju važnost u Senju. Vidjeli smo kako se ratovalo nekad  u Senju, kakvo se oružje i kakva nošnja koristila za obranu tvrđave Nehaj. Vodič nas je uputio u povijest tog lokaliteta pa smo nakon stanke, krenuli do Hotela Selce u Crikvenici, gdje smo vrlo toplo primljeni.

Umorni od puta, večere i zabave u hotelu, ujutro smo se nakon doručka odjavili i uputili prema Rijeci. U središtu grada prošetali smo Korzom, posjetili Trg Riječke rezolucije, crkvu sv. Jeronima i katedralu sv. Vida. Odahnuli smo uz piće u i otišli u Svetište Majke Božje Trsatske, riznicu franjevačkog samostana na Trsatu, utvrde Frankopana gdje nas je kroz ta predivna i sveta mjesta proveo mladi franjevac.

Nakon ručka u Trsatu uputili smo se na posljednju stanicu našeg putovanja, Nacionalni park Risnjak.  Neopisivo lijepa priroda nacionalnog parka Risnjak, mjesto je više od tridesetak specifičnih biljnih zajednica i različitih životinjskih vrsta. Sa vodičem smo šetali stazom Leska i tako upoznali biljne i životinjske vrste tog mjesta. Oko 17.00 sati uputili smo se za Zadar i čitavim putem održali veselje uz pjesme. Tamo smo stigli oko 20.00 sati i tako završili jedno predivno putovanje.

                                                                                                        Danijel Rajič, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post