Drugaši na terenskoj nastavi

TERENSKA NASTAVA – LIKA I GORSKI KOTAR

20.10.2017. – 21.10.2017.

 

Okupljeni na autobusnom kolodvoru  u 7.20 zajedno s prof. Željkom Jadrošić, prof. Vanjom Bajlo i prof. Nevenom Nižićem. mi drugaši krenuli smo putem Like i Gorskog kotara.

U veseloj i radnoj  atmosferi izlagali smo seminare vezane uz područja kroz koja smo prolazili. Seminari su bili jako zanimljivi i dobro sastavljeni te su pokušali objediniti zadane teme na zabavan i poučan način. Teme seminara bile su iz povijesti, geografije, biologije, kemije i vjeronauka. Prvi je započeo Stipe Gabrić sa svojim seminarom o Krbavskoj bitci, do posjeta Otočcu seminarski rad je izlagao Ivan Santini s temom o povijesti i razvoju grada Otočca. Dolaskom u Otočac posjetili smo Muzej Gacke, gdje smo vidjeli razne predmete i oruđa iz davne povijesti te se upoznali s tradicijom grada Otočca. Nakon razgledavanja muzeja dobili smo slobodno vrijeme za opuštanje i samostalno razgledavanje.

Krenuli smo potom prema izvoru rijeke Gacke. Za vrijeme vožnje seminare su izlagali Duje Masnov i Antea Lucin s temom o kiselim kišama, Magdalena Ćurković govorila nam je o onečišćenju zraka i vode, Aurora Badel o hrvatskoj flori i vegetaciji i prije samog dolaska u Risnjak Ivan Santini nas je uputio u zajednički pokus vezan uz analizu vode. Dolaskom na izvor rijeke Gacke učenici su sudjelovali u pokusu i naučili ponešto o svojstvima i obilježjima izvorske vode. Uskoro smo dobili slobodno vrijeme za druženje s patkicama i šetnjicu po seoskom posjedu. Nakon druženja na svježem zraku ponovno smo se ukrcali u autobus i krenuli putem Nacionalnog parka Risnjaka. Tijekom puta do Risnjaka seminarske radove su imali  Marko Pavlović o prirodnim ljepotama i baštini Risnjaka i Sara Perinović o krškim oblicima. Na ulazu u Nacionalni park Risnjak izlaganje o ljekovitom bilju imale su Marina Klarić i Julija Kršlović Babić. Kraj izlaganja začinio je Frane Kučina s malim tekstom o Risnjaku na talijanskom jeziku. Slijedila je dugačka šetnja od 4.5 kilometara po Risnjaku i razgledavanje prirodnih ljepota, ponovno ukrcavanje  u autobus i nestrpljivo upućivanje prema Hotelu Neboder gdje su nas čekale tople sobe i večera. Nakon večere spremili smo se i krenuli u večernji izlazak u grad Rijeku do 22.30. Vrativši se u hotel, družili smo se i spremili  na spavanac (ali kako tko, ovisi koga pitate).

Sljedeći dan ustali smo  rano i  nakon doručka koji se iskupio za večeru koja je najblaže rečeno bila prosječna, krenuli smo u Svetište Majke Božje Trsatske. Na putu do Trsata izlaganje su imali Danijela Dujela o Majci Božjoj i Matej Džepina o trsatskom svetištu. U  svetištu nas je dočekao franjevac Mato Zirdum  i proveo nas kroz crkvu i svetište, omogućio kupnju suvenira, nakon čega smo krenuli u ponovni posjet gradu Rijeci gdje smo ručali. Za vrijeme putovanja seminare  su nastavili: Franka Birin o razvoju glagoljice na hrvatskim prostorima, Vid Morović o razvoju i povijesti Rijeke i Cvita Pahljina o Riječkoj krpici. Slijedio je ručak u restoranu i odlazak prema Senju. Nastavili smo s uobičajenim izlaganjima: Matej Škara o povijesti i razvoju grada Senja i Šimun Janjić o uskocima i njihovoj ulozi u povijesti. Na naše veselje ispred  tvrđave Nehaj dočekali su nas svatovi koji su već započeli proslavu vjenčanja, ali su nam dopustili ne samo da razgledamo tvrđavu  nego da se i počastimo slasnim kolačima. Završno izlaganje imala je Magdalena Ćurković o tvrđavi Nehaj na talijanskom jeziku nakon čega smo  se  uputili prema našem dragom gradu Zadru u koji smo zadovoljni i puni doživljaja stigli oko 19.00 sati.

                                                                         Šimun Janjić i Stipe Gabrić, 2.a

 
 

Share this Post