Svjetski dan bolesnika

Nasmijana lica na kojima su godine ostavile trag

 

Svjetski dan bolesnika obilježava se uz blagdan Gospe Lurdske i Crkva ga slavi 11. veljače. Na poseban način Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, na čelu s č.s. Melhiorom Biošić, već godinama daje svoj biljeg obilježavanju ovoga dana. U tome joj i mi godinama pomažemo, a zajedno s nama i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra. Naime, toga dana posjećujemo bolnice i domove za starije i nemoćne osobe, a bolesnicima i štićenicima domova, barem na kratko, želimo poručiti kako nisu sami i kako su starenje i bolest sastavni dio života.

Ovogodišnji 22. Svjetski dan bolesnika koji ima za temu Vjera i ljubav: “I mi smo dužni živote položiti za braću” (1 Iv 3, 16), obilježili smo u Domu za starije osobe kod Sfinge. Bilo nas je desetak. Sudjelovali smo u misnom slavlju, a nakon njega se još dugo družili sa štićenicima Doma po hodnicima i njihovim sobama. Pjevali smo, smijali se… prepričavali su nam zgode iz njihovih „mlađih“ dana. Teta Marija nam se pohvalila kako je ona u našim godinama pjevala u crkvenom zboru u Vukovaru. Nismo je pitali kako se našla u Domu u Zadru, daleko od Vukovara.

Iz Doma smo se vratili raspoloženi sa spoznajom da životni hod može biti težak ali da se s vjerom sve lakše premošćuje. Vratili smo se i zadovoljni jer smo svjedočili njihovim nasmijanim licima prekrivenim borama, licima na kojima su godine ostavile svoj vidljivi trag.

“Crkva u vama, dragi bolesnici, prepoznaje posebnu Kristovu prisutnost. To je istina. Kada trpimo on je uz nas, štoviše, on je u našem trpljenju. On zajedno s nama nosi njegov teret i otkriva mu smisao. Kada je Božji Sin uzašao na križ uništio je samoću patnje i rasvijetlio njezinu tamu. Nalazimo se tako pred misterijem Božje ljubavi prema nama, koja nam ulijeva nadu i hrabrost: nadu, jer se u Božjem naumu ljubavi i sáma noć boli otvara uskrsnom svijetlu; te hrabrost, da se možemo sa svim protivštinama i teškoćama nositi u njegovu društvu, zajedno s njim.” (papa Franjo, iz poruke za 22.svjestki dan bolesnika)

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post