SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Budite uvijek radosni znaci Božje prisutnosti i ljubavi

I ove smo godine proslavili Svjetski dan bolesnika. Središnji događaj zbio se u petak, 10. veljače 2017. u Domu za za starije i nemoćne osobe kod Sfinge. Ovaj Dan predstavlja prigodu za posvećivanje posebne pažnje položaju bolesnih i, općenito, svih koji trpe. To je ujedno poziv onima koji velikodušno pomažu bolesnima, počevši od članova obitelji, zdravstvenih djelatnika i volontera, da zahvale za Božji poziv da prate našu bolesnu braću i sestre. Ovo slavlje isto tako daje Crkvi novu duhovnu snagu da sve bolje ostvaruje onaj temeljni dio njezina poslanja koji uključuje služenje posljednjima, bolesnima, patnicima, odbačenima i marginaliziranima (usp. sv. Ivan Pavao II.) Ni ova godina nije bila iznimka u ostvarivanju toga cilja za učenike naše škole koji su u pratnji prof. Elvire Katić najprije posjetili Dom za starije i nemoćne kod Sfinge,a zatim opću bolnicu Zadar.

U Domu kod Sfinge sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio fra Bojan Rizvan, sužupnik župe Srca Isusova. U prigodnoj propovijedi fra Bojan osvrnuo se na  Dan bolesnika pozvavši sve prisutne da malo dublje zarone u svoju stvarnost i preispitaju odnos sa Stvoriteljem i braćom koja su mu povjerena. Potrebne su male promjene i mali zahvati a dogodit će se čudo. Tako npr. ^oprosti^ ne treba govoriti samo onaj koji osjeća da je kriv. ^Oprosti^ uvijek govori osoba kojoj je stalo do druge osobe znala ona da je u krivu ili znala da je u pravu. ^Oprosti^ otvara vrata bratske ljubavi i mira, u obitelji, Domu, školi… ^Oprosti^ nas dovodi bliže Bogu.

„Zadivljenost Božjim djelima: ‘Velika mi djela učini Svesilni…’ (Lk 1, 49)” tema je poruke pape Franje za ovogodišnji 25. Svjetski dan bolesnika u kojoj On posebno izražava “svoju blizinu u molitvi i ohrabrenju liječnicima, medicinskima sestrama i tehničarima, volonterima i svim Bogu posvećenim ženama i muškarcima koji se posvećuju služenju bolesnima i onima u potrebi, zatim crkvenim i civilnim institucijama koje djeluju na tome polju, te obiteljima koji se s ljubavlju brinu za svoje bolesne. Svima želim da budu uvijek radosni znaci Božje prisutnosti i ljubavi, nasljedujući svijetlo svjedočanstvo tolikih prijatelja i prijateljica Božjih”. Neka na ovaj Svjetski dan bolesnika uzmognemo naći novi poticaj u pružanju vlastitog doprinosa širenju kulture u kojoj se poštuje život, zdravlje i okoliš, poželio je između ostalog Papa. U duhu ovih riječi, posjećujući bolnice i domove za starije i nemoćne osobe, bolesnicima i štićenicima domova, barem na kratko, smo htjeli poručiti kako nisu sami i kako su starenje i bolest sastavni dio života!

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post