SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Zagrljeni trpljenjem u Domu Zemunik

I ove smo godine, na liturgijski spomen Majke Božje Lurdske, proslavili Svjetski dan bolesnika. Središnji događaj zbio se u petak, 12. veljače u Domu za odrasle osobe u Zemuniku nedaleko Zadra u kojemu je trenutačno smješteno 150 korisnika. Ovo je zapravo Dom koji pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji psihički bolesnoj odrasloj osobi kojoj nije potrebno bolničko liječenje, a skrb joj se ne može pružiti u vlastitoj obitelji ili osigurati na drugi način. U pratnji časnih sestara Viktorije i Ane i prof. Elvire posjetili smo toga kišnoga petka Dom i uz članice Udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar i nekoliko studentica Odjela za sestrinstvo zadarskog Sveučilišta sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Jerko Vuleta, župnik u Zemuniku.

Podsjetimo se da je Svjetski dan bolesnika utemeljio papa Ivan Pavao II. posebnim pismom kojega je (13. svibnja 1992.) naslovio na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika. Cilj toga Dana je naznačena potreba  senzibiliziranja Božjeg naroda i građanskog društva za svijet patnje, a samim bolesnicima pomoć u vrednovanju svoga trpljenja. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomen dan Blažene Djevice Marije Lurdske.

U prostorima ljudske patnje (bolesti, nemoći, starosti…) Krist nam je na poseban način blizu. Bio nam je blizu i toga dana. Vraćali smo se u školu, šuteći. Bili smo zagrljeni trpljenjem onih koje smo ostavili u Domu.

O boravku u Domu Hana Josipa Krističević, učenica III.a razreda je napisala:

Volontiranje u Staračkom domu u Zemuniku ostat će mi kao nezaboravno iskustvo iako me malo rastužilo gledati sve te bolesne i nemoćne ljude. Iako stari i nemoćni bili su veseli, dragi i lijepo su nas, s osmijehom na licima, dočekali. Najmanja sitnica kao što je npr. čestitka za Dan bolesnika s tri mala anđela čuvara koju smo im darovali kako bi nas zapamtili – obradovala ih je i usrećila. Mislim da bismo od njih mogli mnogo toga naučiti. Među ostalim – trebali bismo se više veseliti malim stvarima.

.

 
 

Share this Post