Svijeće sjećanja

U povodu svetkovine Svih Svetih i Dušnoga dana učenici naše škole u pratnji pedagoginje s. Mirjam Gadža obišli su Gradsko groblje

 

U povodu svetkovine Svih Svetih i Dušnoga dana učenici naše škole, koji u svom izvannastavnom programu već više godina realiziraju aktivnosti koje potiču domovinski odgoj u školama njegujući domoljublje, u pratnji pedagoginje s. Mirjam Gadža obišli su Gradsko groblje te s molitvom na usnama i u srcu zapalili  svijeće sjećanja na spomen obilježju hrvatskih branitelja, a minutom šutnje odali im dužnu počast

 

Svetkovina Svih Svetih i Dušni dan – dani su kada se, više nego drugih dana, sjećamo onih koji više nisu među nama, koji su dosegli svoju puninu i preselili se u vječnost. Stojimo uz Centralni križ na Gradskom groblju, pred imenima onih čija su imena duboko uklesana u povijest naše Domovine. I uopće, u povijest našega grada, života, naše duše. Stojimo nijemo. Usne se miču u taktu molitve: „Pokoj vječni daruj im Gospodine, i svjetlost vječna – svijetlila im.“  Oko dodirne treptaj svijeće – za njih smo je upalili. Za njih molimo. Na njihovom križu piše: Oni su Hrvatska, njoj je dugujemo!

 

Naći se u prostoru Gradskog groblja, danas, kada slavimo Sve Svete, u ovom velikom vrtu njihovih kostiju i zemnih ostataka znanih i neznanih, mladih i starih, «njihovog posljednjeg izdaha», može biti silno blagoslovno iskustvo u smislu prostranijeg ogledala pred kojim nužno osjećamo potrebu za snažnije izraženim smislom, za  prostranijom zahvalnošću. …. Već sutra – ili ne odviše potom – i mi ćemo se, na svoj način, pribrojiti slijedu naraštaja koji su prethodili nečijem životu.

 

Zapalimo zato svijeću –  kako reče pjesnik Ivan Tolj –  za duše umrlih: da nam /   otpustiš duge naše kako  / i mi otpuštamo dužnicima / našim.    Svjetlost   vječna – svijetlila im!

 
 

Share this Post