SVETA MISA ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE

»Pozovimo Krista u svoj razred, u svoju školu!«

Običavali smo svaku školsku godinu započeti svetom Misom u našoj Katedrali, no na prvi školski ponedjeljak, 5. rujna 2022. sjeli smo u klupe u 8 sati te pratili nastavu po redovnom programu. Došlo je do promjene pa smo sv. Misu za početak školske godine proslavili nakon devet dana od tog spomenutog ponedjeljka, dakle, u srijedu 14. rujna u 11:30. Pitate se zašto? Raspitali smo se kod ravnatelja i saznali da razlog leži u tome što smo nakon devet dana nastave ipak življi i vedriji pa smo radosna duha i poletno slavili sv. Misu.

NOV POČETAK

Otac nadbiskup Želimir Puljić predslavio je sv. Misu uz suslavitelje: don Rolanda Jelića, ravnatelja Katoličke osnove škole Ivo Mašina; te našeg ravnatelja don Ante Sorića. Katedralu smo ponovno ispunili, ali ovaj put s jednim razredom više. Ove godine pridružio nam se novi, prvi C razred općeg smjera naše gimnazije koji je ugodno ugostio i motivirao naš ravnatelj don Ante Sorić. Uz djelatnike i učenike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sv. Misi prisustvovali su djelatnici i učenici Katoličke osnovne škole Ivo Mašina te ravnatelj katoličke glazbene škole sv. Benedikta Igor Cecić.

IZ PROPOVIJEDI

Nakon što smo pozorno slušali evanđelje po Ivanu, otac nadbiskup podsjetio nas je kako je upravo današnji dan posvećen svetom Isusovu križu i nosi naziv Uzvišenje svetoga Križa. Naime, car Heraklije, nakon što je na čudesan način pobijedio perzijskoga kralja, kao prvu pogodbu za mir, zatražio je da kršćanima bude vraćen sveti Isusov križ – što je i učinjeno. Nadalje, odazvali smo se i pozivu odaslanom svim biskupskim konferencijama Europe te smo svoje molitve uputili za mir u Ukrajini. Na koncu svoje propovijedi otac nadbiskup uputio nas je u priču o blaženom Carlu Acutisu – mladiću iz Italije naše dobi koji je osobito poštovanje gajio prema svetoj Euharistiji. Bio je aktivan i na društvenim mrežama gdje se lako mogla vidjeti njegova ljubav prema sv. Euharistiji, no onda se naglo i teško razbolio. Dijagnoza je bila agresivna leukemija, no on je svoju bolest prikazao za Crkvu – naglasio je otac nadbiskup. Zaključujući svoju propovijed otac nadbiskup pozvao nas je: »Pozovimo Krista u svoj razred u svoju školu!«

MOLITVA ZA UKRAJINU

Pri završetku sv. Mise otac nadbiskup Želimir Puljić posebno je pozdravio svećenika Bogdana Leizu iz Ukrajine koji je na kraju ovoga našeg misnog slavlja izrekao riječi zahvale Nadbiskupu, ali i cijelom hrvatskom narodu te nas potaknuo na suosjećanje, molitvu i pomoć za njegov narod. Osnaženi Božjom riječi i nahranjeni neraspadljivom hranom uz blagoslov oca nadbiskupa započeli smo novu školsku godinu. Bila nam blagoslovljena i uspješna!

Petar Barunčić, 2.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post