Sveta Misa za početak nove školske godine

»Samo je u Bogu mir, dušo moja«

Stigla je nova školska godina, a najljepši način za započeti ju slavljenje je svete Mise. Nakon prvog tjedna škole, u ponedjeljak, 11. rujna, u 8:15, okupili smo se u katedrali sv. Stošije. Katedrala je, malo reći, bila ispunjena jer su uz nas, gimnazijalce, profesore i djelatnike naše škole, bili i učenici predstavnici Katoličke osnovne škole »Ivo Mašina«. Svetu misu predslavio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić uz suslavitelje don Antu Dražinu, našeg ravnatelja, don Rolanda Jelića, ravnatelja Katoličke osnovne škole »Ivo Mašina« te don Marija Karadakića.

IZ ČITANJA

Na početku svete Mise pozdravio nas je Otac Nadbiskup i zaželio nam sve najbolje u novoj školskoj godini ističući da je naš glavni učitelj sam Isus Krist koji nas čuva, pazi i želi najbolje za svakoga od nas. Uputio nas je potom da svaki dan zahvaljujemo Bogu na zdravlju, obitelji, ocjenama, svemu što imamo te da nam On bude glavni oslonac i pomoć u životu. Nadalje smo slušali Poslanicu sv. Pavla apostola Kološanima, koju nam je pročitao učenik 3.b razreda Vice Barbaroša, a  u kojoj je bio naglasak da se svi zajedno trebamo ujediniti u Kristu kako bismo postigli savršenstvo. Slijedio je psalam 62. koji nam je pročitala njegova razredna kolegica Lana Šimunić iz kojeg izdvajamo misao koju je kasnije u propovijedi istaknuo i sam Otac Nadbiskup: »Samo je u Bogu mir, dušo moja.«

BOG – MIR – DUŠA

Nadalje, slijedilo je čitanje iz Evanđelja po Luki, a nakon što smo ga pozorno odslušali, Otac Nadbiskup uputio nam je svoju riječ: »Samo je u Bogu mir, dušo moja! – u tim riječima sadržan je cijeli program našeg života. To je kao zajednički nazivnik bitnoga za naš život. U matematici, zajednički nazivnik je broj na koji se mogu svesti svi ostali brojevi. Toliko toga je koncentrirano u toj misli jer Božja je riječ tako veliko bogatstvo da se cijeli život možemo nadahnjivati i učiti samo te tri riječi.« Nastavljajući svoju propovijed Otac Nadbiskup istaknuo je kako svi posjedujemo tijelo, dušu i duh, no posebno se osvrnuo upravo na dušu: »Svi imamo dušu koja nas pokreće i o njoj ovisi jesmo li ili nismo sretni. Duša je jako važna i to ne smijemo nikada zaboraviti. Sve ostalo, naš duh, naše misli… sve ovisi o našoj duši.« Bitna pouka koju nam je kazao je da učimo te da u školi, baš kao i u životu, pokušamo biti dobri i poslušni. »Da spoznate najveće dobro, da otkrivate i upoznajete sebe, da upoznate najveću dubinu, svoju dušu – da trajno spoznajete dušu, da imate ispunjen i ostvaren život od Boga kako biste obogaćivali sebe, obitelj i društvo u koje vas Gospodin šalje; da budete njegova ruka, njegovo srce, njegova misao, njegovo znanje i da nastavite dobro djelo koje je Bog započeo po vama u Isusu Kristu«, zaključio je Otac Nadbiskup.

BOŽJI BLAGOSLOV

Na kraju svetog misnog slavlja naš ravnatelj don Ante Dražina zahvalio je Bogu što nas je sve okupio te je zahvalio Ocu Nadbiskupu što je prihvatio predslaviti našu zajedničku svetu Misu. Puni nade, vjere, snage i blagoslova za ovu školsku godinu, uputili smo se natrag u svoje učionice. Neka nam i ova godina, kao prijašnje, bude uspješna i puna sreće, zdravlja i Božjeg blagoslova!

Martina Mršić, 2.c

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post