Svečano smo proslavili Dan škole u ponedjeljak 24. listopada

Mala promjena u kalendaru, velika promjena u Klasičnoj gimnaziji

Proslava Dana Škole započela je misnim slavljem u katedrali svete Stošije, potom smo se svi okupili u školskoj dvorani gdje su domaćine i goste pozdravili ravnatelj don Ante Sorić i nadbiskup Želimir Puljić. Zbor je uveličao ovu svečanost, učenici su pripremili prezentaciju o papi Ivanu Pavlu II., a potom je uslijedio humoristični dio – nastup Hrvatskog nadzemlja, pa sportski – nogometna utakmica između profesora i 4.b razreda, te turniri u šahu, stolnom tenisu i odbojci. U dvije riječi: bogat i zanimljiv program!

 

Kongregacija za proglašenje svetih odlučila je, zbog svoje znakovitosti, proglasiti 22. listopada godišnjim liturgijskim spomen danom sv. Ivana Pavla II. Upravo toga dana 1978. godine papa je održao svoju prvu pontifikalnu misu i, odstupajući od protokola, obratio se vjernicima. Znakovitost papinih riječi upućenih vjernicima i važnost njegova prvog nastupa u vrijeme kada su se ljudi počeli udaljavati od Crkve, bio je poticaj promjene papinog spomen dana. Ubuduće će se spomen dan sv. Ivana Pavla II. Slaviti na dan njegovog prvog javnog nastupa, a ne kao što je to slučaj kod većine ostalih svetaca, na dan njihove smrti zapravo nebeskog rođendana. U skladu s tom odredbom Želimir Puljić, nadbiskup zadarski odlučio je da se Dan Škole zadarske Klasične gimnazije obilježava 22.listopada. Zbog te odluke održan je svečani program u ponedjeljak 24. listopada 2016. godine u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. Program je započeo misnim slavljem u katedrali sv. Stošije, a nastavio se u školskoj dvorani. Ondje je nadbiskup predao ravnatelju povelju kojim imenuje Dan Škole, da ju čuva na trajan spomen. Stoga ćemo ovu godinu milosrđa pamtiti i po darovanom blagdanu svetaca naših dana.

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. nosi ime ovoga svetca od kada je izgrađena nova zgrada škole, koju je 2005. godine blagoslovio nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Prilikom svojeg posjeta Zadru papa Ivan Pavao II. u molitvi s vjernicima na forumu, blagoslovio je kamen temeljac koji je ugrađen u temelj škole. Ponosimo se da naša gimnazija nosi ime ovoga svetca, koji je svojom dobrotom i nadahnućem mijenjao svijet, a pritom je velike nade polagao u mladež. Papa je često govorio kako su mu susreti s mladima odmor i radost, neprestano pokazujući ne samo riječima već i djelima da u mladima vidi budućnost crkve: „Kada se vratite kući, pričajte roditeljima i svakome tko to želi čuti, da papa ima povjerenja u vas i da računa s vama, da ste vi papina snaga.“ Papa je mladima ostavio mnogo darova uključujući i Svjetski dan mladih.

Učenice 3.a razreda Zara Miočić i Antonija Galić svečano okupljanje u školskoj dvorani upotpunile su prezentacijom „Papa u očima mladih’“ prikazujući najvažnije trenutke iz papina života. Raspjevanoj i veseloj atmosferi doprinio je školski zbor pod vodstvom profesora Grge Ivkovića. Svojim dolaskom počastila nas je i udruga mladih iz Splita koji djeluju pod nazivom Hrvatsko nadzemlje. Dio su projekta Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, koji na kreativan način žele širiti Radosnu vijest. Predstavili su nam se scenskom izvedbom, na komičan način obrađenih tema prikazanih kroz svakodnevne vjerske dogodovštine. Ne samo da su uspjeli nasmijati punu školsku dvoranu već su i  potaknuli na razmišljanje.

Na posljetku – sportska natjecanja: klasičari su se mogli okušati u četiri discipline: nogometu, gdje su igrali učenici 4.b razreda protiv profesora, o čemu slijedi opširiniji prilog, zatim stolnom tenisu, šahu i odbojci. Bilo je napeto i uzbudljivo, učenici sportaši dali su sve od sebe vodeći se olimpijskom maksimom – važno je sudjelovati! No, ipak istaknut ćemo pobjednike. Turnir u stolnom tenisu osvojio je Zvonimir Rezo, učenik 4.a razreda, a kao najbolji šahist pokazao se Lovre Kardum iz 3.b razreda. U nedostatku trećašica i maturantica odbojka je odigrana u revijalnom tonu između pomiješanih učenica prvih i drugih razreda, no  dodajmo kako se tu kao pomoć našao i poneki dečko. A sad vas prepuštam nogometnoj poslastici…

Valerija Peša, 3.b

 

I sve znaju i u nogometu uvijek pobjeđuju – to su naši profesori!

 

Na proslavi Dana Škole, najuzbudljiviji dio zasigurno je bila utakmica između učenika četvrtih razreda i profesora. Utakmicu su neočekivano dobili profesori, rezultatom 3:1. Pred prepunim tribinama utakmica godine započela je zviždukom suca Vala Kraljevića. Počelo je žustro. Učenici su imali loptu u svome posjedu, no jedine mogućnosti za probijanje čvrstog profesorskog bunkera bili su udarci iz daljine. Tako su se zatresle dvije stative. Profesori su u obrani djelovali dobro, no napad je bio bezidejan. Kad bi prof. Madžar i uspio proigrati svoje suigrače, učenička obrana sve je uspješno zaustavljala svojom brzinom, ali i mladošću. Iako se samo čekalo kad će prof. Rušev na golu popustiti i primiti prvi gol, popustio je Luka Gulan na suprotnoj strani. Gol je zabio prof. Grgo Ivković. Pomalo iznenađeni učenici krenuli su u juriš i postigli zgoditak vrlo brzo. Strijelac je bio Roko Predovan. Igra je potom postala ista kao i na početku, s tim da se prof. Rušev istakao nekim vrlo lijepim obranama. No, s tim se rezultatom otišlo na poluvrijeme.

U drugo je poluvrijeme profesorska momčad ušla agresivnije i češće je imala loptu u svom posjedu. I isplatilo im se. Marijo Pedić postigao je zgoditak za 2:1. Učenici su pokušali promijeniti ritam s nekim izmjenama, ni to nije upalilo. Nisu iskoristili ni promjenu u profesorskim redovima kada je povrijeđenog prof. Perinčića zamijenio prof. Ljubičić. Izmoren gustim ritmom utakmica, prof. Ljubičić nije bio baš u najboljoj formi, ali je zato pokazao kako se razvija kemija između igrača na terenu i publike. Treba istaknuti prof. Madžara koji je liderski vodio profesorsku momčad i derao glasnice ne bi li objasnio svojim kolegama što treba raditi. I isplatilo mu se. Dvije minute prije kraja, profesori su postigli i treći zgoditak. Točku na „i“ stavio je prof. Ivković. Učenici su svim silama pokušali izjednačiti, no osim jedne stative nisu uspjeli ništa. Prof. Rušev pokazao je Luki Gulanu kako se brani. Sudac Kraljević je sudio prilično slabo i za jednu i za drugu momčad, no srećom nije utjecao na ishod utakmice. Profesori su pošteno pobijedili.

Zvonimir Rezo, 4.a

 

 
 

Share this Post