SVEČANO ODŽANA MARULIĆEVA VEČER U KLASIČNOJ GIMNAZIJI IVANA PAVLA II.

Marulić u Klasičnoj

Otac hrvatske književnosti – Marko Marulić pohodio nas je u utorak, 22. ožujka ove godine u Klasičnoj. Zapravo, došao je točno u 18 sati na Trg serdara Stojana Jankovića, na otvoreni prostor ispred školske zgrade. O čemu se doista radi? Naime, Večer Marka Marulića vrhunac je međupredmetnog i interdisciplinarnog projekta Marko Marulić – hrvatski  i svjetski stvaralački genij u kojem su sudjelovali učenici i profesori Klasične gimnazije Ivana Pavla II. još od početka drugoga polugodišta. Sva svoja saznanja i radove o Marku Maruliću učenici su prikazali na školskoj izložbi i završnoj svečanosti povodom obilježavanja 500. obljetnice prvotiska Marulićeve Judite. Na svečanosti su sudjelovali i učenici Katoličke osnovne škole Ivo Mašina.

ZADAR – MARULIĆEV GRAD

Kao što se i priliči, sve je započelo himnom Republike Hrvatske koju je izveo školski zbor pod ravnanjem prof. Grge Ivkovića nakon čega smo začuli glas glumca Josipa Gende i njegovu izvornu interpretaciju posvete na početku Judite. Nika Radetić i Petar Lisica sigurno su i spretno vodili cijelu večer prigodno odjeveni u renesansne kostime, a njima se u nekoliko navrata pridružio i Karlo Škifić, tako da smo ovom prigodom imali zapravo voditeljski trio. Još su jednom naglasili zašto je Marko Marulić toliko značajan za Hrvatsku, ali i za cijeli svijet te objasnili zašto je i Zadar Marulićev grad. Naime, baš u našoj Znanstvenoj knjižnici čuva se jedan od dva preostala prvotiska Judite iz 1521. godine, stoga će se i godina Marka Marulića svečano zatvoriti 21. travnja u Zadru.

NIKO I PETAR

Na scenu sada stupaju naši učenici, začuli smo prvo stihove Marulićeve Molitve suprotive Turkom koju je govorio Niko Nikić i to ni manje ni više nego prozor same škole što je nagnalo sve goste da podignu glave i potraže Niku. Odličan efekt koji se izvrsno uklopio u atmosferu same večeri i prelijepog prostora na trgu pred školom. Nakon dojmljive Nikine izvedbe sve nas je svojim nastupom oduševio Petar Brnin koji je krasnoslovio dijelove Judite – uvjerljivo. autentično, snažno! Bravo, Petre! Svima je to bilo veliko iznenađenje, osim onih koji su ga gledali sedam dana ranije na županijskom LiDraNu.

BOGATI PROGRAM

Uslijedio je mali glazbeni predah, slušali smo skladbu Etude Moritiza Moszkowskog u izvođenju Veronike Višnjić koja ju je gotovo savršeno odsvirala na klavijaturama i zaslužila gromki pljesak okupljenih. Nakon Veronike razveselili su nas svojim spontanim nastupom učenici Katoličke osnovne škole Ivo Mašina koji su recitirali dijelove iz slikovnice Judita. Evo još jednog iznenađenje s već spomenutog prozora, sada je učenica Ema Skorče krasnoslovila Marulićevu molitvu Divici Mariji – izražajno, u jednom dahu s predivnim glasom. Zaslužan za drugi glazbeni predah bio je učenik Jeronim Peša koji je na saksofonu virtuozno izveo skladbu Spiritual et danse exotique autora Jeana Avignona. Pri kraju svečanosti zbor je ponovno izašao kako bi otpjevao čuvenu skladbu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta.

HUMANITARNI KARAKTER

Ne smijemo zaboraviti ni novost koja nas je sve ugodno iznenadila, a objavili su je voditelji večeri, naime, naša će Gimnazija iduće školske godine dobiti jedno novo odjeljenje općeg smjera. Dugogodišnja želja napokon se ostvaruje i Klasična se gimnazija Ivana Pavla II. širi te će uz klasični program imati još i opći. Sretno nam bilo! Istaknimo da ova večer nije bila posvećena samo Marku Maruliću, na poticaj naše pedagoginje č. s. Ane Lipovac, imala i humanitarni karakter s ciljem pomoći za obitelj Torić. Na trgu je postavljena i prodajna izložba rukotvorina naših učenika, a sva prikupljena sredstva bit će donirana spomenutoj obitelji čiji nam je otac na svemu zahvalio. Na kraju Večeri obratio nam se otac nadbiskup Želimir Puljić koji je pohvalio trud, radove, izvedbu i organizaciju cijelog projekta Marulićeve godine u Klasičnoj čija je kruna ova svečanost. Nakon blagoslova uputili smo se u prostore škole kako bismo razgledali izložbu iluminacija koje su pod vodstvom prof. Mate Ljubičića oslikali učenici Klasične gimnazije.

NEZABORAVNA VEČER

Na kraju možemo zaključiti kako je cijeli događaj, nakon svih nevolja s koronom, bio pun pogodak – izvrsno organiziran uz veoma pozitivnu i ugodnu atmosferu s dojmljivim nastupom učenika i izložbom radova koji su nastali kao rezultat projekta Marko Marulić – hrvatski  i svjetski stvaralački genij koji je osmislila, organizirala i vodila prof. Mirela Zubčić zajedno s prof. Damirom Sikirićem uključivši skoro sve kolege profesore i učenike. Svi koji su sudjelovali u »Marulićevu« projektu zaslužuju pohvalu i priznanje na trudu, zalaganju i kreativnosti! Ovo je za većinu učenika bio prvi »veliki« događaj u Klasičnoj, svi znate i zašto, no prilično sam sigurna da neće biti posljednji, a još sam sigurnija da neće biti lako zaboravljen.

 

Lucia Zorica, 2.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post