Svečano obilježavanje 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša

Matoš u glazbi, riječi i slici

Uoči 150. godišnjice rođenja velikoga Antuna Gustava Matoša, hrvatskog književnika, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. organizirala je u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević svečani  glazbeno scenski i likovno umjetnički prikaz u srijedu, 15. ožujka 2023. godine. Matoš u glazbi, slici i riječi naziv je svečanosti u sklopu Dana hrvatskog jezika, koji su obuhvatili Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskog jezika s četiri predavanja tematski vezana uz Matoša; zatim proglašenje dobitnika županijskog literarnog natječaja U potrazi za izgubljenim cvijetom. No, najveće je oduševljenje izazvao glazbeno scenski program u kojem su učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. uprizorili Matošev životopis i stvaralaštvo pod vodstvom profesorice Mirele Zubčić i profesora Grge Ivkovića. Istaknimo također kako je dio ove svečanosti bila i vrlo uspjela prigodna izložba učeničkih likovnih radova koju je potaknuo i predvodio profesor Mate Ljubičić.

DANI HRVATSKOG JEZIKA MATOŠU U ČAST

Svečanost je to prije svega hrvatske riječi i hrvatskog jezika čiji se dani upravo sada obilježavaju: od 11. do 17. ožujka. Baš je u nju uklopljeno i spomenuto stručno vijeće s predavanjima kao i recital te likovna izložba. Odali smo na ovaj način počast A. G. Matošu, pjesniku, novelistu, feljtonistu, esejistu i putopiscu za sve što je učinio za hrvatsku riječ i književnost. U prvom dijelu programa dr.sc. Sanja Knežević, pročelnica Odjela za kroatistiku na Sveučilištu u Zadru, održala je predavanje Matoševi domovinski putopisi, a u drugom dijelu uslijedilo je proglašenje najboljih literarnih radova pristiglih na literarni natječaj U potrazi za izgubljenim cvijetom. U dvije kategorije: osnovne (7. – 8. razred)  i srednje škole (1. – 4. razred) prva tri rada nagrađena su vrijednim knjigama.

U završnom dijelu večeri profesori Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, Zrinka Dobra-Opačić i Ilko Despot izložili su školski projekt 150 godina od rođenja A.G. Matoša ostvaren zajedno s učenicima i kolegama tijekom školske godine. Profesorica Drinka Dujmović prikazala je istraživačku nastavu Matoš na klupi provedenu sa svojim učenicima Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar.

NAGRAĐENI

U kategoriji osnovnih škola 3. mjesto pripalo je učenici  8. razreda Zari Marinov iz OŠ Bartula Kašića, za literarni rad Geja, mentorica je prof. Ana Lisica. Na drugom je mjestu literarni rad Mimoza Rahele Marcelić, učenice 8. razreda OŠ Krune Krstića, mentorica je prof. Dolores Vipotnik. Prvo mjesto u kategoriji osnovne škole osvojila je učenica 7. razreda Petra Lučić iz OŠ Smiljevac, za svoj rad Sad kad sam dvoje, mentorica je prof. Josipa Jurjević. U kategoriji srednje škole treće mjesto dobio je rad Snaga mora  učenice 1. razreda Gimnazije Franje Petrića, Marije Mavra, mentorica je prof. Nikolina Stulić. Literarni rad Susret s umjetnom inteligencijom učenika Petra Brnina 4. razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i mentorice prof. Mirele Zubčić na drugom je mjestu. I još jedna nagrada: prvo mjesto u kategoriji srednje škole ide u ruke Eme Budije, učenice 3. razreda Gimnazije Franje Petrića za napisani literarni rad Snoviđenje, mentorica je prof. Sanja Vlahović. Čestitamo svim natjecateljima, zajedno s njihovim mentorima, na zaista vrijednim učeničkim literarnim ostvarenjima. Istaknimo također kako se i Znanstvena knjižnica Zadar pridružila u nagrađivanju učenika pa su svi nagrađeni učenici uz knjige dobili i nagradne članske iskaznice kojima će u cijeloj narednoj godini besplatno posuđivati knjige u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

LIKOVNA RADIONICA

U likovnoj radionici koja se održavala u školskoj knjižnici pod vodstvom profesora Mate Ljubičića, sudjelovali su sljedeći učenici: Paula Erceg, Nika Kulaš i Lucija Marušić (1. a razred), Kate Bobić, Katarina Kozulić, Marina Kulišić, Anastazija Matak, Antonio Matković, Nola Morović, Stošija Nikpalj, Nola Sturnela, Tara Trešin i Vita Župan (1. b razred), Klara Ćavar, Stipan Genda, Katarina Jednaković, Klara Marčina, Nika Ivana Medić, Mare Mijolović, Ema Stura, Anamarija Šimunić i Anđela Vukoja (1. c razred), Marinela Bajuk, Petra Marušić i Ivona Rukavina (2. a razred), Matea Baričević, Lara Koščić, Lana Marušić, Anđela Nekić, Carla Santin, Tamara Torbarina, Marta Viduka (3. a razred), Sara Lovrić, Marta Petrović, Nika Rebac, Simona Riznić (3. b razred), Petar Frane Basa, Mateo Kaleb, Mareta Perić (4. a razred), Toni Gladović, Lovre Marnika, Laura Pavić i Loreta Špralja (4. b razred). Nadahnuti Matoševim stvaralaštvom, učenici su slikali poentilističkom tehnikom. Njihovi likovni radovi izloženi su u Sjemeništu Zmajević u sklopu svečanosti, a zajedno s učenicima Klasične gimnazije, svoje su radove izlagali i učenici iz Prirodoslovno-grafičke škole koje je također vodio profesor Ljubičić.

KAKO SMO SPREMALI RECITAL

Pripreme za izvedbu recitala započele su već u mjesecu siječnju kada je profesorica hrvatskog jezika i organizatorica, Mirela Zubčić, osmislila program i odabrala 20-ak učenika koji će sudjelovati. Nekolicina Matoševih pjesama poput Mladoj Hrvatskoj, Maćuhica, Gnijezdo bez sokola i Stara pjesma bile su podijeljene recitatorima Nori Miletić, Petru Brunčiću, Mateu Perinu, Marti Viduka, Roku Pažaninu, Ivanu Crnošiji, Maji Šimunić, Lovri Krešanu, Mandi Tadić-Šutra i Petru Brninu. Glazbene točke izvodile su pjevačice Antea Jakešević, Lucija Marušić, Paula Kalcina te pratioci Veronika Višnjić na klaviru, Barbara Šimunić na violini, Jeronim Peša na saksofonu i Marko Bralić na gitari s kojima je marljivo radio profesor glazbene umjetnosti Grgo Ivković. Posebnu vrijednost glazbenom dijelu dala je Antea Jakešević koja je za ovu prigodu samostalno skladala dvije Matoševe pjesme Utjeha kose i Notturno.

Intenzivnije probe održavale su se u sjemenišnoj dvorani gdje nas je pred kraj poznata zadarska redateljica Maja Šimić svojim savjetima dodatno motivirala i stručno usmjerila  cjelokupni scenski izraz. Najljepše od svega bila je radna i prijateljska atmosfera na našim probama. Uživali smo u zajedničkom radu, novim pokušajima i iskustvima.

Voditelji priredbe bili su već iskusni Nika Radetić i Karlo Škifić, a počasnu ulogu Matoša igrali su Mihael Marinović i Ivan Crnošija. Ljudi su došli u velikom broju  kako bi podržali svoje sinove, kćeri, prijatelje i prijateljice. Čitavu priredbu fotografirala je učenica Laura Grbić koja se samovoljno prihvatila fotografskog posla uz odobrenje profesora.

ODUŠEVLJENJE PUBLIKE

Pri završetku glazbeno scenskog programa uslijedio je dug pljesak publike, a oduševljenje se nastavilo i narednih dana. Pohvale i komplimenti stizali su učenicima sa svih strana, roditelje i profesore iznenadila je precizno koordinirana i organizirana priredba. Sve zahvale idu profesorici Mireli Zubčić, profesorima Grgi Ivkoviću i Mati Ljubičiću, profesorici Ivani Miočić kao i knjižničarki Katarini Vukić. Također, sve pohvale vrijednim učenicima slikarima, recitatorima, voditeljima i glazbenicima koju su bili sudionici ove nezaboravne svečanosti!

Manda Tadić-Šutra, 3.a

 
 

Share this Post